Positivt om hampaodling
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det går ju att odla hampa för fiberändamål, men inte för energiändamål. EU tillåter odling och EU-stöd för energihampa, men Sverige har gjort undantag från detta. Nu vill dock jordbruksministern skapa klarhet i regelverket och målet är att oklarheterna ska ha klarats ut till nästa odlingssäsong.
Detta måste tolkas som ett mycket positivt besked för Gotlands entusiastiska hampaodlare, som ser stora möjligheter i att odla hampa för energiändamål. Hampan passar väldigt bra för detta, men det som hindrat är rädslan för att det också ska odlas hampa som kan användas till narkotika. Det är social - och justitiedepartementet som haft invändningar, men uppenbarligen har jordbruksministern lyckats övertyga dem och att riskerna är minimala.
Den hampa som odlas för energi- och fiberändamål innehåller så oändligt lite narkotiska substanser, att det inte går att utvinna något narkotikum ur det. Risken kan vara att någon odlar den narkotiska hampan i energi- och fiberhampaodlingen. Men detta måste gå att kontrollera fullständigt. Dessutom har redan riksdagen givit regeringen i uppdrag att ändra regelverket så det blir tillåtet att med EU-stöd odla energihampa. Det vore viktigt att komma igång med odling av energihampa, då det kan bidra till en omvandling från oljeberoendet till att utveckla biobränslen som är bättre för miljön än oljan.
Det är bra att Lilian Virgin har fått ett positivt besked från jordbruksminister Nykvist. Förhoppningsvis ska det snabbt bli klarhet, så att Gotlands hampaodlare kan komma igång och genomföra sina odlingar. Då kan det bli ytterligare en viktigare och förhoppningsvis allt mer lönsam nischodling, som gör öns lantbruk mer lönsamma. Och på sikt kan leda till fler jobb inom jordbruket.