En man ringde häromkvällen och sa att han blivit prickad för att han bara sökt tre jobb på en månad.
På Gotland finns det inte så många att söka och med ”tillräckligt-många-jobb” blir det lätt godtycke av Arbetsförmedlingen (AF). Han ska betala tillbaka 10 000 för detta och undrade om det är idé att överklaga.
Nu vet jag inte hela bakgrunden till det här fallet, men det visar ändå på ett hårdnande klimat. Ganska snart fick jag anledning att tro att mannen ovan talade sanning när nästa person hörde av sig.
En person på fastlandet sökte 16 jobb i november som han hade kompetens för. Hans handläggare från AF menade att han sökt alldeles för få jobb. Handläggaren menade att hans ersättning kunde ifrågasättas, men lät för den här gången bli att anmäla.
Ännu en person, som hade sökt två jobb, hörde av sig. Denne skulle börja på ett nytt jobb dagen efter det att rapporten lämnats in. AF skickade trots detta en signal till a-kassan, som svarade att deras ambition inte är att varna någon som fått jobb och ska börja arbeta. Väldigt onödigt arbete för A-kassan dessutom.
Bekräftade farhågor
Det här bekräftar de farhågor jag hade om ”åsiktsregistreringslagen” som genomfördes med S goda minne i september. Kravet på antalet sökta jobb är alltför diffus för att varken AF, arbetssökande eller a-kassa ska kunna känna sig säkra. Speciellt för de arbetssökande, vars ekonomi kan gå i spillror på ett godtycke.
Karl Petter Thorwaldsson, LO, skriver i SvD 2013-12-30 om den fortsatt höga arbetslösheten. Bara en av fyra får insatser som leder till jobb och bara en av tio får någon slags utbildning. I tre punkter vill han förändra arbetsmarknadspolitiken.
Thorwaldssons förslag
Dels genomföra en kunskapssatsning i arbetsmarknadsutbildningar och för dem som är arbetslösa att kunna slutföra grundläggande studier.
Dels genom att riva upp Jobb- och utvecklingsgarantin för unga. Programmets svaga innehåll riskerar att förlänga tiden i arbetslöshet istället för att förkorta den.
Dels att stärka AF:s förutsättningar till förmedling av ny kvalitet. Täta kontakter mellan arbetslösa och AF, men kanske ännu viktigare, mellan AF och arbetsgivarna.
Thorwaldsson hoppas att AF:s nye generaldirektör kan få de här möjligheterna för att göra ett gott jobb. Om jag får det jobbet (som jag har sökt) lovar jag att försöka påverka regeringen att få genomföra dessa tankar. Det är mycket bättre än att jaga förtvivlade människor att desperat söka jobb som inte finns.
Urholkning
Regeringens urholkning av den offentliga välfärden är illa när utgifterna inte följer med prisutvecklingen. Hade a-kassan följt den hade den högsta ersättningen varit 781 kronor om dagen istället för 680. Barnbidraget hade höjts från 1 050 till 1 174 kronor.
I dagarna kom dessutom beskedet att jämställdheten har minskat kraftigt sedan 2006. I Alliansens Sverige räcker det inte med att ”det ska löna sig att arbeta”. Det ska löna sig mer att arbeta om man är man.