Nu har Gotland fått en ny vecka. En Pride-vecka i november. Visst går det att förlänga säsongen som det talas så mycket om, men inte riktigt lyckats.
Med kreativitet och engagemang så går det uppenbarligen. Denna vecka blev stor redan andra året, vilket är anmärkningsvärt men uppmuntrande. Visby präglades med regnbågsflaggor på Domkyrkan och på flygplatsen och med vimplar på bussarna, bland mycket annat. Regnbågsfärgerna de vackra.
Intressant program
Men framför allt ett omfattande och intressant programutbud, där Almedalsbiblioteket stod i centrum. Landshövdingen invigde – det var en markering. Stor uppmärksamhet i media tillika. En del kritiska och ifrågasättande kommentarer här och var. Det får man ta när något nytt introduceras.
Ifrågasättanden blir det alltid när sexualiteten kommer in i bilden. Denna mänskliga urkraft som skapar så mycket känslor av allehanda slag. Skönt då att Gotland kommit så långt att människors känslor och kärlek får vara som de är. Tillåtas. Att Gotland är tolerant. Ännu en ingrediens i ett attraktivt och magiskt Gotland.
I Domkyrkan, Sankta Maria, fanns till och med en ”Pride-Jesus”. En vacker ikonmålning, signerad Mats Hermansson, med en regnbågssymbol och med ett budskap: Var inte rädd!
Ja, var ska en livshållning vara tillåten om inte i kyrkan, med bibliska uppmaningar att du får komma som du är. Att alla är välkomna. Att i kyrkan finns en öppen famn för envar i livets alla skeden. Så mycket som ju ryms i en människa.
Öppen famn
Öppen famn skall också Gotland visa de egna och omvärlden. En öppen famn för envar som vill vidga sin livskvalitet för familj, barn och arbete. Det kommer säkert fler veckor eller särskilda satsningar av olika slag under icke turistsäsong, om man tänker fritt och stort och annorlunda.
Plötsligen finns en ny möjlighet som ingen tänkt på tidigare. Det finns så många kreativa människor på denna ö att det borde kunna ramla in många idéer som kan förverkligas till gagn bland annat för en landsbygdsutveckling.
Pride-veckan är en signal om att det finns utrymme för nya initiativ som sätter Gotland än tydligare på kartan. Ibland kan man förvånas över att inte fler nya idéer kommer fram och förverkligas med alla dessa olika organ och organisationer som finns på denna ö.
Attityd och utvecklingsmedel
Men till slut är det väl enskilda kreativa personer eller grupperingar som sätter fart. Viktigt då att dessa krafter stöttas och får luft under vingarna. Ofta krävs någon form av offentligt stöd från regionen för att komma igång för att senare flyga av egen kraft.
Det var något som tydligt kom fram vid en frukost på Visborg i förra veckan. Att det tar tre år att komma vidare av egen kraft. Och för nya kulturverksamheter tar det längre tid att åstadkomma en egen hållbar ekonomi.
Det krävs en generös attityd och goda utvecklingsmedel för att bidra till att stimulera och underhålla även mindre projekt som kan få betydelse inte minst för en landsbygdsutveckling. Sponsring är inte alltid lösningen.