Prioritera färjetrafiken Nu har vi unika möjligheter att påverka

Politik2007-07-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Under denna vecka finns det stora möjligheter att påverka rikspolitiker och andra beslutsfattare som deltar i Almedalsveckan. En fråga som i år bör få högsta prioritet från gotländskt håll är färjetrafiken.
Rikstrafikens styrelse har på ett oroväckande sätt förhalat uppgörelse om ett nytt avtal för färjetrafiken efter 2008. Detta skapar osäkerhet kring förutsättningarna att frakta gods och för resande mellan Gotland och fastlandet. Dessutom har generaldirektören agerat på sådant sätt att det kan uppfattas som att Rikstrafiken planerar för att på sikt koncentrera trafiken på en fastlandshamn. Ett annat orosmoln är diskussionen som Rikstrafikens ledning fört om eventuella försämringar i trafiken genom att sätta in långsamgående färjor.

Vem driver frågan?
Rikstrafikens agerande verkar rimma dåligt med de uttalanden som tidigare gjorts av trafikutskottet angående standarden i färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet. Man kan därför ställa sig frågan om Rikstrafiken, utan direktiv från uppdragsgivaren staten, driver frågan om Gotlandstrafiken i en riktning som innebär klara försämringar för Gotlands utveckling? En stor del av de högst politiskt ansvariga finns denna vecka på Gotland och bör kunna ge klara besked om vilket mandat Rikstrafikens styrelse har fått.
På Gotland har det skett ett omfattande samråd kring hur färjetrafiken bör vara utformad och det finns samstämmighet kring att försämringar inte kan accepteras då det gäller färjornas standard beträffande kvalitet, kapacitet och hastighet. Ett gemensamt krav är även att kostnaderna för godstransporterna och personbiljetterna bör anpassas till en nivå som kan jämföras med vad det kostar att transportera gods eller färdas på landsväg motsvarande sträcka.

Egenintresse
De fåtal aktörer på Gotland som driver kravet på långsamgående färjor gör det sannolikt eftersom de anser det skulle gynna deras egen verksamhet. Dessa partsintressen får inte styra upplägget av Gotlandstrafiken.
Höga fraktkostnader skapar problem för det gotländska näringslivets konkurrenskraft.
Det kostar idag mer att transportera gods mellan Gotland och fastlandet i jämförelse med transport samma landsvägssträcka. Detta beror på att:
1) Gotlandstillägget (som transportföretag med rikstäckande trafik enligt lag har rätt att ta ut av köpare av godsfrakt) har sänkts från 0,6 till 0,4 procent.
2) Speditionsföretagen gör med hänvisning till sänkningen av Gotlandstillägget ett påslag om cirka 25 procent för frakter då färjetrafiken till och från Gotland nyttjas. Dessa 25 procent tas ut på hela transportsträckan vilket ger orimligt höga fraktkostnader, framförallt då lång landsträcka ingår.
Regeringsinitiativ krävs nu för att säkerställa finansieringen av en rimlig standard i Gotlandstrafiken för både godstransporter och persontrafik.