Ibland blir jag så frustrerad över vilken tid ett beslut kan ta. Utjämningskommittén lade fram ett politiskt helt enigt förslag till förändrat skatteutjämningssystem i april 2011. Merparten av remissvaren var positiva och SKL var också politiskt eniga. Trots detta har ännu inte finansmarknadsminister Peter Norman (M) lyckats lägga fram förslag till beslut.
Hur svårt kan det va? Är det de moderatledda välmående lågskattekommunerna i Stockholm som är bromsen? De som under många år överkompenserats för barnomsorgen.
Syftet med skatteutjämningen är att skapa likvärdiga förutsättningar för offentlig service till alla invånare oavsett kommunens egen skattekraft och strukturella skillnader. Nuvarande utjämningssystem har klara felaktigheter som måste rättas till för att vi bland annat ska få ett verklighetsförankrat och rättvist system när det gäller barnomsorgen. Vi i Centerpartiet har drivit på för att få fram kommitténs förslag till förändringar. Nu har regeringen sagt att beslutet om förändrat skatteutjämningssystem ska träda ikraft från 2014, det är bra och jag förutsätter att det då är utredningens förslag som går igenom. För Gotlands del skulle det innebära 78 miljoner mer i intäkt per år. Samtidigt känner jag en stor oro för att (M)inistern vill göra förändringar eftersom han pratar om att systemet är tillväxthämmande. På vilket sätt skulle det vara det? Utredningen visar att det inte är det.
Den starka opinionen från Gotland har nu lett till att Trafikverket backat tillbaka ett steg för att i dialog med regionen ytterligare analysera olika trafikupplägg och, som jag antar, undvika att det blir långsamma båtar i trafiken framöver. Vi får se detta som en delseger så här långt men ännu återstår att se det slutliga resultatet. Både när det gäller färjetrafiken och skatteutjämningen är vi beroende av statliga beslut. Jag känner mig dock trygg i var Centerpartiets företrädare står i dessa frågor och vet att de driver på i båda frågorna för att få positiva beslut för Gotland.
"Det saknas inte naturskyddad mark på Gotland. Samtidigt efterfrågas av många människor havsanknuten bostadsbebyggelse, inte minst i Visby. Myndigheten finner det därför onödigt och olyckligt att nu för all framtid omöjliggöra bebyggelse inom området.
Man vet inte vad Visbys utveckling i framtiden kan ställa för krav. Med lämplig planering borde natur/park och bebyggelse kunna komplettera varandras motsatser Inte minst kommunalekonomiskt borde detta vara fördelaktigt". Så skriver Lantmäteriet i sitt yttrande över Södra Hällarna och jag kan bara instämma!
Trots möjligheterna att både bevara och utveckla så prioriterar den rödgröna kommunmajoriteten att göra nytt kommunalt naturreservat. En investering på flera miljoner och årliga underhållkostnader på minst 300 000 kronor. Samtidigt som vi dagligen läser om besparingar inom skola, vård och omsorg, fritidsgården i Vibble stängs, brandvärnen är i fara och så vidare och så vidare.
Sådana prioriteringar är för mig och många andra en gåta!