Gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) har skrivit en riksdagsmotion om hur viktigt det är att minst dagens snabba överfarter och dagens tidtabell i färjetrafiken fortsätter, även under den kommande avtalsperioden 2017-2027. Hon beskriver hur viktiga de snabba färjeturerna varit för öns tillväxt och utveckling och att gotlänningarna har fördubblat sitt resande sedan början av 2000-talet. Hanna Westerén vill att regeringen ska få i uppdrag av riksdagen, att via bland annat Trafikverket, se till att den livsavgörande färjetrafiken inte försämras för Gotland i början av och under den nya avtalsperioden.
Tyvärr har inte samma ökning av resande skett bland resenärer från fastlandet och andra länder. Antalet gästnätter har ökat marginellt de senaste åren. Beror det på alltför dyra biljetter för icke-gotlänningar på färjorna? I det nya avtalet de kommande tio åren finns risk för ytterligare prishöjningar just för fastlänningar.
Gotlänningar och godset är skyddade från prishöjningar i det nya avtalet, men om bränslepriserna stiger kan prisnivån för fastlänningar och andra turister, som vill till Gotland via färjan, stiga markant.
Ett hot mot hela färjetrafikens kvalitet är också den tolkningstvist av avtalet för 2017-2027, som finns mellan Trafikverket och rederiet Destination Gotland.
Rederiet anser att de kan köra långsamma färjor ner till 18 eller 22 knop mot dagens 28 knop. Det innebär fyratimmarsturer på båtarna. Medan Trafikverket anser att rederiet är bundet av sitt anbud och måste köra 26-28 knop på alla turer alltid.
Hur denna tvist faller ut avgör tillväxten och framtiden för Gotland och dess näringsliv. Det är inte bra att denna osäkerhet finns kvar, då det innebär att öns näringsliv, den viktiga besöksnäringen och alla gotlänningar svävar i osäkerhet om det blir tretimmarsturer eller fyratimmarsturer de kommande tio åren. Denna tolkningstvist gör det extra viktigt att regeringen är observant på vad som händer med Gotlands bro, färjetrafiken, i det nya avtalet. Därför är det mycket bra att Hanna Westerén lyfter denna fråga i riksdagen.
Redan idag är Destination Gotlands kapacitet under den intensiva turistsäsongen på sommaren för liten. Därför startar Gotlandsbåten sina turer mellan Visby och Västervik nästa år, 2016.
De har nu en båt klar och förhoppningsvis kan de även med den kanske bränsledyrare katamaranen sälja biljetter, som är 30 procent billigare än vad Destination Gotland hittills, som monopolist, sålt. Gotlandsbåtens priskonkurrens kan leda till en sänkning av Destination Gotlands sommarpriser för turisterna och därmed ge en rejäl ökning av gästnätter och att fler stannar på ön längre.
För Gotland är det livsavgörande med snabba överfarter hela året. Färjetrafiken är att jämföra med en bro och ska ingå i den infrastruktur som staten har ansvar för. Därför finns avtalet med Destination Gotland, som får 498 miljoner kronor om året för att uppehålla trafik hela året.
Från nästa år får vi under sommaren Gotlandsbåtens trafik, vilket ska ses som både ett komplement och en konkurrent. Det borde innebära en ökning av antalet besökande på Gotland och förhoppningsvis också en prispress, så inte bara de med stora plånböcker har råd att turista på Gotland.