Prisutdelning med ironisk prägel
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I en intervju i Fria Tidningen försäkrar Gardell att han inte är leninist, utan "frihetlig socialist". Men har man accepterat en medalj ur kungens hand, som Gardell gjorde för några år sedan, ja då kan man väl i rimlighetens namn inte tacka nej till ett pris uppkallat efter revolutionären Lenin?
Att priset utdelas i Jan Myrdals namn tycks inte heller det bekymra den radikale professorn. Vilket är anmärkningsvärt, eftersom Lenin inte är den ende förbrytare och diktator Sveriges ivrigaste kommunistapologet tagit i försvar. Det är tvärt om svårt att påminna sig om någon konflikt av storpolitisk betydelse där Myrdal inte tagit ställning för antingen terrorister eller totalitära regimer: Han har talat väl om talibanernas Afghanistan och den islamistiska revolutionen i Iran, han har försvarat Stalins skräckvälde i Sovjetunionen och Maos kulturrevolution i Kina. Han har beskrivit massakern på Himmelska fridens torg som en "politisk nödvändighet". Han förnekar envetet Röda khmerernas folkmord i Kambodja, som kostade en fjärdedel av landets invånare livet. Han ser Nordkorea, Hamas och Hizbollah som bundsförvanter i kampen mot Israel och USA-imperialismen.
Enligt uppgift befann sig Mattias Gardell utomlands i lördags, när ett femtiotal likasinnade samlades i Varberg för att uppmärksamma hans insatser inom humanistisk forskning. Bortsett från detta var tillfället väl valt.
Hade arrangemanget skjutits fram en smula, tänker man sig att feststämningen förtagits något av nyheten att Nordkoreas provskjutning av en långdistansraket på söndagen misslyckades. Enligt de Sydkoreanska myndigheterna störtade missilen i Stilla havet (eller hade sällskapet betraktat detta som illvillig propaganda?).
Datumet bar också prägel av stundens ironi. Så sent som i torsdags, med anledning av att det i år är tjugo år sedan murens fall, beslöt Europaparlamentet att den 23 augusti ska uppmärksammas som en gemensam minnesdag för alla totalitarismens offer. Parlamentet efterlyste även insatser för undervisning, forskning och dokumentation kring kommunismens och totalitarismens brott.
Att sådana insatser behövs står klart sedan en svensk undersökning från häromåret visade på allvarliga kunskapsbrister bland ungdomar.
Samtidigt är det tydligt att kunskap om levnadsvillkoren i de kommunistiska länderna inte nödvändigtvis vaccinerar intelligenta personer från marxistiska sympatier. När professor Gardell oblygt accepterar ett pris uppkallat efter Lenin beror det - förstås - inte på okunskap. Utan på dålig smak, eller värre.