Privat eller offentlig Arbetsförmedling

Politik2019-11-22 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Debatt

Arbetsmarknaden står inför omfattande förvandling. I januariavtalet har Centerpartiet och Liberalerna fått med en omstöpning av Arbetsförmedlingen. Nu ska privata aktörer in och frälsa marknaden med nya grepp för att arbetslösa ska få riktiga jobb. En i dagarna presenterad utredning ger besked. Arbetsförmedlingens uppgifter ska till stor del tas över av privata aktörer. Kommunerna ges vidgat ansvar att placera arbetssökande i nya jobb.

Offentlig styrd arbetsförmedling är en grundsten inom socialdemokratin. Nu håller den på att raseras. Och det sker när en socialdemokratiskt ledd regering håller i taktpinnen. Inom socialdemokratins inre kärna har teknokrater med socialliberalism som värderingsgrund fått ett inflytande som definitivt inte finns förankrade i vårt partiprogram. Berättigad fråga är; inser inte socialdemokraterna i regeringen vart partiet är på väg?

Min uppfattning baseras på vad som beslutats och skett inom skol-och vårdsektorn. Och inte minst under nuvarande regerings fortsatta omfördelning av förmögenheter från det stora skattekollektivet till de redan välbärgade. Denna process kommer att fortsätta om arbetsförmedlingen reformeras och det inträder privata aktörer som kan skära guld med täljkniv. Erfarenheten av en sådan utveckling kan studeras inom skol-och vårdsektorn.

Privata aktörer kommer främst arbeta inom storstadsområden då det ger mer klirr i kassan. Vem ska göra jobbet inom glesbygdsområden är en berättigad fråga? Det blir kommunerna som redan nu går på knäna med ansträngd ekonomi. Kontentan blir att staten tvingas tillföra kommunerna ökade skattefinansierade anslag. I storstadsområden arbetar privata aktörer med skatter som intäktskälla. Och fortsättningsvis lägga i vinster i redan välfyllda lador.

Som medlem i partiet sedan mitten av 50-talet har jag kommit till slutsatsen, att om förändring av arbetsförmedling fortsätter enligt uppdragna riktlinjer och utifrån den presenterade utredningen, då kommer jag begära utträde ur partiet. Det finns gränser, även för en gråsosse.

Quo vadis SAP? 

Olle Fredriksson

Svardirekt

Jag kan i sak hålla med Olle Fredriksson, men frågar mig vad alternativet till Januariavtalet hade blivit. Vilken politik hade en regering som suttit i knät på SD drivit. Knappast en som gjort AF:s utveckling bättre. Den servettskiss till budget som M och KD fick igenom med SD:s stöd, vilken är den budget som gäller för 2019, ger oss en fingervisning. Tack vare Januariavtalet har S ett övervakande öga som kan betyda en hel för AF:s framtida utveckling. Bäst hade varit en socialdemokratisk majoritet i riksdagen, men fram till dess får vi leva med kompromisser vi inte gillar.

Erik Fransson