"Åsikterna här är mina egna." Formuleringen är vanlig i sociala medier, och tänkt att förmedla en gräns mellan personen och yrkesrollen. Den Volvoanställde som skriver om Saab gör det som privatperson, inte som representant för företaget Volvo.
Frågan i vilken utsträckning vi kan dela upp oss själva i olika roller har aktualiserats i flera sammanhang den senaste tiden. Justitierådet Göran Lambertz skiljer på sin nuvarande roll som justitieråd och sin tidigare som justitiekansler. Frågan blir filosofisk: kan Lambertz uttala sig som före detta justitiekansler, utan att det samtidigt blir det nuvarande justitierådet Lambertz som uttalar sig?
I just sociala medier är utrikesminister Carl Bildt det främsta svenska exemplet på varför uppdelningen är problematisk.
I förra veckan fick utrikesdepartementets presschef Anders Jörle en fråga om eventuella kommentarer från Bildt angående Etiopiens premiärminister Meles Zenawis död. Jörle hänvisade till utrikesministerns blogg och till mikrobloggen Twitter.
Det är alltså uppenbart att Carl Bildt, i egenskap av utrikesminister, inte bara personen Carl, ibland uttalar sig i sociala medier. Ändå diarieförs inte utrikesministerns kommentarer om premiärministerns död i ett land där två svenskar sitter fängslade.
I helgen sommartalade S-ledaren Stefan Löfven i Stockholm. På Twitter diskuterade Moderaternas så kallade sociala medier-ansvarige, alltså en politisk sekreterare på M:s riksdagskansli som bland annat ansvarar för partiets Twitterkonto, huruvida man borde åka och lyssna. En politisk sekreterare för Moderaterna i Tyresö, Maria Hagbom, skrev att hon aldrig skulle gå och lyssna på de "hysteriska applåderskorna, typ Pekgul". "Va, utkommenderade ombudsmän och en "klappturk" är ju det bästa. LOL!", svarade Thomas Böhlmark, som den sociala medier-ansvarige heter. Förkortningen LOL betyder att man skrattar högt.
"Klappturken" som åsyftas är Nalin Pekgul, S-politiker med rötterna i Kurdistan. Begreppet har hittills främst använts i tydligt rasistiska sammanhang på internet.
När Aftonbladet via Moderaterna söker Böhlmark för en kommentar får man svaret att han inte är någon offentlig person. Man kan alltså vara ansvarig för att sprida Moderaternas budskap till partiets 12 000 följare på Twitter, utan att behöva svara på frågor från journalister om vad man skriver som "privatperson" i sociala medier.
Gränsen mellan privat och offentligt blir allt svårare att se. Uttalanden som Böhlmarks, som idag blir riksnyheter, skulle för 20 år sedan sannolikt aldrig nått offentlighetens ljus. Samtidigt sitter utrikesministern och uttalar sig om avlidna premiärministrar, utan att det diarieförs. Kommande generationers historiker kommer få förlita sig på Google.