Ett oerhört slöseri med skattepengar pågår mitt framför våra ögon. Pengar som skulle kunna användas till bättre kvalitet i vård, omsorg och skola, till fler anställda eller - om man så tycker - till skattesänkningar för oss alla, går istället till privata bolagsvinster och till skatteundandragande.
Riskkapitalbolag i vård
De privata vård-, skol- och omsorgsbolagen ägs i huvudsak av riskkapitalbolag. Fem av sex dominerande aktörer inom vård och omsorgssektorn ägs av riskkapitalbolag, fem av fem inom handikappomsorgen och tre av fyra inom skolsektorn.
Via tidningar och TV får vi nu ta del av fall efter fall där dessa riskkapitalbolag skatteplanerar.
Genom att låna pengar internt i en koncern skapar bolagen stora ränteavdrag. Räntan dras sedan av mot vinsten och på så sätt försöker man minska sin skatt. Ett liknande skatteupplägg med ränteavdrag görs i samband med att svenska bolag köps upp av utländska företagskoncerner och riskkapitalbolag.
Vi har nu föreslagit i en motion till riksdagen att dessa skatteavdrag ska stoppas. Förutom att de minskar skatteintäkterna innebär de också konkurrensfördelar för de bolag som undandrar mest skatt. De får i praktiken fler uppdrag i belöning för att de vägrar betala skatt i de verksamheter de redan tagit över.
Riskkapitalbolagen är dessutom oftast registrerade i så kallade skatteparadis och de tjänar stora pengar på att äga under kort tid, stycka upp och sälja ut. De har också skyhög avkastning på eget kapital.
Skattebetalarna fixar vinsten
I genomsnitt har välfärdsverksamheter 25 procent avkastning på eget kapital jämfört med 20 procent för näringslivet i genomsnitt. Omsorgssektorn verkar vara den mest lukrativa, med en avkastning på 33 procent, vilket kan jämföras med el- och fastighetsverksamhet som har en avkastning på 15 procent.
Samtidigt är riskerna låga. Financial Times konstaterade nyligen att "vården är en attraktiv sektor för riskkapital, då den förväntas vara relativt immun mot konjunkturnedgångar".
Eller med andra ord: även när det är kris blir folk sjuka och behöver vård och omsorg. Även i ekonomiska svackor är skattebetalarna där och fixar vinsten. Därför är välfärden ett bra investeringsobjekt. Att många välfärdsverksamheter övergått från att ägas av det offentliga till att drivas av privata företag har inneburit att demokratins omfattning kringskurits. Ju mer av våra gemensamma skattepengar man lyckas stoppa undan, desto större "vinst".
Det kanske mest horribla är att ingen tycks veta vilka totala konsekvenser de här förändringarna har inneburit för samhällsekonomin och samhällsutvecklingen i stort.
Stoppa och utreda
Vi vill stoppa all vidare försäljning av såväl sjukhus som vårdcentraler, äldreboenden, hemtjänst och utbildning. Istället vill vi låta utreda vilka konsekvenserna har blivit av att släppa in privata bolag i välfärden. Hittills har både bolagen eller högerpartierna visat ett slående ointresse för att utvärdera hur omfattande problemen egentligen är.
Att inte vilja utreda det är att ducka för ansvaret för såväl ekonomin som samhällsutvecklingen i stort.