Sedan en tid pågår en debatt om bostadsbristen och hyresnivån på Gotland. Inte så konstigt, när en nybyggd trea på 80 kvadrat i Gotlandshem har en månadshyra på över 10 000 kronor. Men det känns som det är något lurt med bostadsmarknaden. Här ett exempel:
En nybyggd villa med samma boyta och 60 kvadrats biutrymmen som förråd och carport har en månadskostnad på drygt 8 000 kronor om kontantinsatsen är noll kronor. Ja, jag vet att man inte får låna 100 procent till ett hus, men tar det exemplet för att kunna visa jämförelsen, eftersom det inte är någon egen insats till Gotlandsherms lägenheter.
I villans 8 000 kronor ingår färdigt hus, tomt, uthus, egen vatten- och avloppsanläggning och naturligtvis alla driftskostnader som el, försäkringar, avloppstömning med mera. Och ändå minst 2 000 kronor lägre hyra än hyreslägenheten. Helt klart är det något fel på bostadspolitiken, men det är nog också många som ska tjäna mycket pengar i hela byggnationskedjan av lägenheterna.
Ibland tränger sig vardagsbrottsligheten på och kommer väldigt nära. Som när en familjemedlem nu för andra gången under mindre än ett år i Stockholm fått sin bil plundrad på all utvändig extrautrustning. Nu är det många som anser att man inte ska parkera extrautrustade bilar i huvudstaden och att de bestulna bilägarna får skylla sig själva. Det kanske är sant, men frågan är om det är en acceptabel argumentering?
Förutom försäkringens självriskkostnader innebär dessa i polisens ögon ”lågprioriterade vardagsstölder”, mycket besvär för de drabbade med hyrbilar, verkstadsbesök och annat.
Dagligen rapporteras om denna typ av brott med stöld av varor som är lätta att snabbt avyttra och här kommer hälarna in i bilden. Dessa köper upp stöldgodset och säljer det sedan via en ibland lång, men välorganiserad försäljningskanal.
Men vem köper? Ja, dubbelmoralen på detta område är utbredd i Sverige. Att bli utsatt för stöld är mycket obehagligt och kränkande. Men när någon berättar om hur billigt man lyckats köpa exempelvis en dator betraktas det ofta som en smart affär. Vi får aldrig förtröttas i försöken att sätta käppar i hjulen för försäljningskedjan av stöldgods. Här gäller nämligen marknadskrafterna. Om ingen köper de stulna varorna finns heller inget intresse att stjäla dem. Så den billiga julklappen på nätet – nästan ny till en bråkdel av nypriset – kanske tyvärr har en väldigt tråkig bakgrund.
Veckans citat är hämtat från GT och Gotlandsflygs verksamhetschef Ola Mattssons förklaring till höstens alla inställda flygturer på grund av tekniska problem: ”Det är kallt och fuktigt och maskinerna går in i en ny fas, de blir lite känsligare helt enkelt. Precis som människor som lättare blir förkylda på hösten”.
Så nästa gång du sitter på flygplatsen och väntar på försenad flygavgång eller drabbas av helt inställd avgång: Ta det lugnt och skänk en tanke till de stackars flygmaskinerna som tappert kämpar på trots hesa motorer och droppande vingar. Skönt så länge de inte blir helt utslagna av influensa och vinterkräksjuka.