Det är intressant att följa demokratirörelsens fram- och motgångar i Mellanöstern. I Tunisien och Egypten verkar demokratin ha segrat och på många andra håll stegras demonstrationerna mot diktatorerna.
Till och med i det slutna Libyen reser sig nu folket. Bäva månne de diktatorer som oroligt sitter och ser på hur grannländernas befolkningar reser sig. Iran bytte snabbt fot när de insåg att den första tidens entusiasm över störtandet, av för dem dåliga regimer, även kunde underblåsa deras egen totalitära regim.
EU och USA tysta
Under tiden sitter EU och USA tysta. Deras tal om demokratisträvanden är som bortblåsta. När väl vinden seglar åt demokratins sida, då som först applåderar man.
Jag undrar hur Olof Palme hade gjort om han varit i livet? Säkert hade han uttalat sig klart mer positivt om att demokratirörelserna rörde på sig. Han var inte rädd för att säga vad han tyckte om diktatorer. Varför vågar det så mycket starkare EU inte säga något sådant?
Oljan är ett svar förstås. Det är många oljestater som berörs av demonstrationerna. USA har en mörk bakgrund som stödjare av flera diktatorer i området där även Sverige har lismat med under många år. USA ser hellre en stabil diktator som bundsförvant än en ostabil demokrati som man inte vet stödjer en nästa vecka.
Rädslan för extrema muslimska regimer, där Iran avskräcker, är kanske ett ännu större problem för Västländerna. Men är Islam så hemskt som de påstår? Det är trots allt en religion som är närstående vår egen Kristendom med samma Gud och delvis samma profeter.
Svt visade i månadsskiftet ett program om Islams historia. Det borde alla se för det visar att den i grunden milda och försonande religionen där kristna och judar fick leva i fred med sin egen religion, förvanskades av en liten grupp religiösa fanatiker och rövare i nuvarande Saudiarabien.
Mördade alla oliktänkande
De mördade alla oliktänkande och bara deras egen syn på Islam tilläts. Att offra sig själv i kampen var deras varumärke och de blev med tiden oerhört framgångsrika. En beduinstam av familjen Saud med stora politiska ambitioner, slog sig samman med de hårdföra extremisterna och det gav i slutänden dagens Saudiarabien.
Nu godtogs inte den extrema religiösa synen i de flesta andra länder i Mellanöstern, förutom små fraktioner som fungerade mer som Tysklands Baader-Meinhof-liga än som en reell politisk kraft. För deras politik passar inte in i ett modernt land. Bin Ladin och flera andra extremister har också kopplingar till Saudiarabien. Samma Saudiarabien som USA varmt håller om.
Grundproblemet med självmordsbombarna är egentligen Saudiarabiens koppling till det extrema rövarbandet, vars ättlingar ännu tillåts härja med sina sharialagar. Demokratirörelserna i Tunisien, Egypten och många andra länder har mycket lite med de sharialagar som Saudiarabien står för.
Stödja demokratin i Mellanöstern
Därför borde Väst med alla medel stödja demokratin i Mellanöstern. Att extremister tar över i något land är alltid en risk, men än så länge har demonstrationerna förts med fredliga medel.
Grundproblemet ligger i Saudiarabien. Vad tänker USA göra åt det?