Putins prestigeprojekt

Dåvarande Fifa-ordföranden Sepp Blatter och president Vladimir Putin under lottningen till fotbolls-VM 2018.

Dåvarande Fifa-ordföranden Sepp Blatter och president Vladimir Putin under lottningen till fotbolls-VM 2018.

Foto: Dmitry Lovetsky

Politik2018-06-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var i Zürich den 2/12 2010 som Ryssland tilldelades fotbolls-VM år 2018 med överlägset flest röster efter att bland annat ha slagit ut England. Vladimir Putin var på plats i egenskap av premiärminister och tackade för ovanlighetens skull på engelska (med stark brytning). Under hans tid vid makten hade Ryssland landat sitt andra arrangemang på global nivå efter OS i Sotji.

I eftermiddag, drygt sju och ett halvt år senare, sparkar inledningsmatchen mellan värdnationen Ryssland och Saudiarabien igång på Luzjnikistadion i Moskva. Mycket har förändrats sedan dess. December 2010 befann vi oss efter kriget mot Georgien men före den ryska annekteringen av Krim och det militära understödet till separatisterna i östra Ukraina. Det var också innan det långvariga ryska bombkriget i Syrien som skördat ett okänt antal tusen civila människoliv. Relationen med väst var inte god, men långt mycket bättre än den är idag.

Sedan Vladimir Putin återvände till presidentposten år 2012 har respekten för de mänskliga rättigheterna försämrats väsentligt. Yttrandefriheten har kringskurits och repressionen mot oliktänkande tilltagit. Dissidenter kastas i fängelse efter skenrättegångar och det har tillkommit en lång rad gummilagar mot extremism, landsförräderi, terrorism och separatism. Den statliga propagandan har skruvats upp till krigsnivåer. Sedan år 2010 har dessutom ett antal anti-gay-lagar tillkommit. Att attackera HBTQ-personer är tämligen riskfritt. I Moskva har det införts ett förbud mot Pride-parader som sträcker sig 100 år framåt i tiden.

Före avfärden till Ryssland informerades det svenska landslaget och tränarstaben om allt detta av Civil Right Defenders. Det var en viktig dragning som landslaget fick ta del av. Förbundskapten Janne Andersson verkar ha ett sunt förhållningssätt till att mästerskapet går i ett land där mänskliga rättigheter är satta på undantag: Sätt inte munkavle på spelarna. Att ta ställning till något man inte tycker bra är självklart men det går inte att bestämma vad idrottsmännen ska tycka. Förbundskaptenen tror på deltagande, samtal och diskussion framför bojkott.

Det är ganska så långt från dåvarande jämställdhetspolitiska talespersonen, Claes Borgström (S), och hans krav på bojkott av fotbolls-VM i Tyskland år 2006 på grund av landets prostitutionslagar.

Även om det inte är rätt att en stat som bryter mot mänskliga rättigheter och har som mål att skapa splittring och undergräva de västliga demokratierna får arrangera ett sådant prestigeprojekt som fotbolls-VM är de mellanmänskliga mötena viktiga. Den ryska propagandan mot USA är stark, likväl visar biljettförsäljningen att de flesta utländska fansen just kommer från Förenta Staterna, trots att de inte ens kvalificerade sig för mästerskapet. Relationen mellan folken verkar vara betydligt mer avslappnad än inom topp-politiken.

Engelska, tyska, polska och svenska huliganer lär få det synnerligen tufft och risken för övervåld från rysk polis är överhängande. President Putin vill ha ordning och reda. Huliganism är något som förknippas med EU och det lär inte sparas på krafterna för att uppnå målet om ett mästerskap fritt från kravaller och terrordåd.

Söndagen den 15 juli på kvällen efter 64 avverkade matcher vet vi vem som vann fotbolls-VM 2018. Det är inte en alltför vågad gissning att varken Sverige eller Ryssland kommer att stå som segrare. Tyskland, Frankrike och Spanien med Belgien som möjlig outsider känns betydligt hetare kandidater.