Än är det inte vår, men den gör sig ändå påmind. Snödropparna har blommat länge. En och annan vintergäck blommade i Almedalen redan för en dryg månad sedan. Sen kom snön. När den försvann var vintergäcken där igen och nu lyser de små solarna överallt. Det är skönt. Det är hoppfullt.
Ulla Pettersson skrev härom dagen här på sidan om blommor och trädgårdsodling och om det faktum att svenskarna köper fröer, lökar och plantor för tre miljarder kronor varje år. Det säger väl något om vår djupa förankring i natur och mylla. Att vi är sprungna ur en jordbrukarbefolkning.
Och så påminner Ulla om nyligen avlidne Pete Seegers underbara sång ”Where Have All the Flowers Gone”. Det kan man undra när höststormar viner och snöyran far över vägar och hustak. Men då ligger blommorna där nere i jorden och väntar för att i sinom tid förverkliga våra drömmar om ljusare tider.
Till friheten
Blommorna på marken, ja. Då minns vi en annan folkkär artist – Björn Afzelius. Hanns ljuvliga ”Sång till friheten” med denna kärleksfulla textrad: Du är det finaste jag vet, du är det vackraste i världen. Du är som stjärnorna, som vindarna, som vågorna, som fåglarna, som blommorna på marken.
Vi är många som gnolat den låten och inspirerats att ge texten till någon i närheten. Nu är det nästan på dagen 15 år sedan Björn Afzelius allt för tidigt lämnade detta jordelivet. Ursprungligen skrevs texten av kubanen Silvio Rodriguez Dominguez.
Om blommorna på marken kan man också läsa i Höga Visan (2:12): ”Blommorna visa sig på marken, tiden har kommit, då vinträden skäras och turturduvan låter höra sin röst i vårt land.” Fast här är det talgoxen som nu hörs, inspirerad av det tilltagande ljuset. I sinom tid kommer också koltrasten igång med sitt flöjtande.
Kroatiska rabatter
Jag har ett starkt minne av ”blommorna på marken” från Kroatien under Balkankriget. Jag var där som representant för Rädda Barnen. Vi besökte bland annat en krigsdrabbad liten stad några mil utanför Zagreb. Kyrkan var sönderbombad, delar av tornet och tornspiran låg fortfarande på torget.
Ett stenkast därifrån fanns ett stort område med baracker för dem som blivit hemlösa. Det var rörande att se hur människorna utefter husväggarna grävt små rabatter och där blommade ringblommor. Behovet för människan att ha det vackert omkring sig sitter djupt och kan också vara tröst i en sorg.
Trädgårdspris
När Botaniska Trädgården i Visby ännu var relativt ny i slutet av 1800-talet fanns växthus i den södra delen för att förse Visbyborna med plantor för att pynta i trädgårdar och utefter husfasader. Än idag delas årligen Trädgårdspriset ut till en vacker trädgård. Och i TV pågår Trädgårdskampen. Blommorna på marken ger oss välbefinnande.
Just nu står tre blåsippor i en liten vas på köksbordet. De hade vågat sig upp med stjälkar vid Kärleksstigen. I en liten vas bredvid står tre vintergäck så vackert gula. Blått och gult – svenska flaggans färger i vårvinterns tid.