Räcker tre reningsverk på ön?
Nu föreslår planen tre stora reningsverk, till att börja med. Visby, Slite och Klintehamn. Räcker det, undrar Wera Svensson.
Foto: Lennart Nygren/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så upplever jag den VA-plan som tekniska nämnden antagit och skickat vidare till kommunfullmäktige. Vi i oppositionen lutade länge åt att föreslå avslag eller återremiss. Det är så mycket som hänger i luften, så många frågor som återstår, så många utredningar som ännu skall göras. Men vi vill inte stoppa nya bostadsområden. Det måste finnas utgångspunkter för hur vatten och avlopp skall ordnas på hela ön för att kunna gå vidare med nya planer för bostadsbyggande.
Avloppsvattnet i stora dammar
"Hur får man ihop storskaliga reningsverk med kretsloppsanpassning." Så elegant uttryckte nämndens ordförande vårt dilemma.
Vi tror alltjämt att "Gotlandsmodellen" är en bra idé. Om man tar hand om avloppsvattnet i stora dammar, kan det så småningom användas för bevattning av åkermarken på vår ofta torra ö. Men Gotlands berggrund är för genomsläpplig. Det finns få ställen att anlägga dammar, där det inte finns risk att grundvattnet förorenas.
Nu föreslår planen tre stora reningsverk, till att börja med. Visby, Slite och Klintehamn. Allt avlopp från Burgsvik och norrut dras till Klintehamn. Teknikerna försäkrar att det går bra med så långa ledningar. I stora verk med modernaste teknik får vi en mycket bättre rening av avloppsvattnet. Också fosforn kan tas till vara. Den är en ändlig resurs, nödvändig för odling men helt fel att släppa ut i Östersjön. Så kan man i Klinte, liksom i Visby, utvinna biogas ur avloppsslammet. Den ser vi som det nya fordonsbränslet.
Men vad gör vi med resten av ön? Ljugarns reningsverk räcker inte till för något nytt bostadsbyggande på Östergarnslandet. Nästan uppgivet konstaterar planen: "av kostnadsskäl prioriterar planen i första hand att VA-frågan på Östergarnslandet löses genom enskilt vatten ...i kombination med lokala avloppslösningar..." Inga stora visioner där. Kostnaderna skulle bli gigantiska för vår fattiga kommun. 500 miljoner kronor kanske för att lösa vatten och avlopp för hela Gotland.
Fårö och Östergarnslandet?
Inte heller är det så lätt att få ihop olika planer. I översiktsplan för Fårö sägs: "...från kommunens sida anser man att en fortsatt utbyggnad av fritidsbebyggelsen är ett medel för att hindra fortsatt tillbakagång av service och arbetstillfällen..." Visst, det gäller väl för alla utkantsområden. Men hur få tillräckligt med vatten på Fårö? Där är VA-planen nere på: "...angeläget att en särskild VA-utredning genomförs."
Det är lätt att hitta fler brister i den här planen, om man ser till kretsloppet. Läkemedelsanvändningen i vårt samhälle ökar allt mer. Alla såna rester går rakt genom reningsverken ut i Östersjön och utgör påtagliga risker för allt som lever där.
Dricksvatten av avloppsvattnet
Då säger teknikerna, att det kommer säkert ny teknik som fångar upp detta också. Det lär finnas reningsverk i världen som producerar dricksvatten av avloppsvattnet. Nåt för oss?
"Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag." Så låter ett gotländskt miljökvalitetsmål. Måtte vår nya VA-plan bidra till det!