Radikala vänstern växer i Grekland

Alexis Tsipras är ordförande för Syriza, den radikala vänsterkoalitionen i Grekland. Partiet får ökat stöd.

Alexis Tsipras är ordförande för Syriza, den radikala vänsterkoalitionen i Grekland. Partiet får ökat stöd.

Foto: Kostas Tsironis

Politik2012-06-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde har kastat sten i glashus. I ett uttalande hävdar hon att det är "payback time" för Grekland. Det har väckt viss uppståndelse när det visat sig hon själv med sin skyhöga lön överhuvudtaget inte betalar någon skatt. Payback time?

Den radikala vänsterkoalitionen Syriza i Grekland har snabbt seglat upp från att ha varit ett fyraprocentsparti till att i opinionsundersökningarna inför nyvalet 17 juni utmana högerpartiet Ny demokrati.


Åtstramning ingen lösning
Problemen i den grekiska ekonomin ser Syriza som till stor del en följd av hur EU har reagerat på den globala krisen för den kapitalistiska ekonomin som man tänker sig lösa genom åtstramningspaket riktade mot arbetare och småföretagare.

Efter omfattande gräsrotsdiskussioner presenterade Syriza den 31 juni sin valplattform i 40 punkter inför nyvalet 17 juni. Det är det radikalaste politiska programmet i Europa sedan 1930-talet. Syriza ser inte medborgarna som landsförrädare som ska klämmas åt. Den övergripande parollen kan sammanfattas som: Makt åt de maktlösa. 30 procent av befolkningen befinner sig idag under fattigdomsstrecket och 50 procent av ungdomen är arbetslös.

Syriza föreslår att alla skulder ska omförhandlas och uppskjutas tills det finns tydliga tecken på återhämtning i den grekiska ekonomin (efter fem års världsrekord i ekonomisk tillbakagång). Bankerna ska ställas under samhällskontroll och deras verksamhet inriktas mot utvecklingsstöd. Även Europeiska Centralbanken ska inriktas mot offentliga investeringar.


Höjd skatt för rika
Här ett axplock ur programmet: Öka inkomstskatten till 75 procent för alla inkomster över 500 000 euros. Inför skatter på stora företag motsvarande europasnittet. Avskaffa ekonomiska privilegier för kyrka och skeppsindustri liksom för parlamentsledamöter och ministrar.

Begränsa bemanningsföretag och skydda deltidsarbetare. Skär drastiskt i militärutgifterna. Höj minimilönen till 750 euro i månaden.

Använd kyrkor, banker och regeringsbyggnader för att hysa alla hemlösa. Öppna matsalar i skolorna för fri frukost och lunch till barnen. Öka arbetslöshetsunderstöd och samhällsstöd till enförälderfamiljer, till gamla och handikappade. Avprivatisera sjukvården.

Lika lön för män och kvinnor. Garantera mänskliga rättigheter för invandrare. Återinför kollektivavtal. Förbjud polisen att bära masker och skjuta vid demonstrationer.

Enligt en färsk opinionsmätning får Syriza 31,5 procent och konservativa Ny demokrati sackar och hamnar på 25,5 procent. Socialdemokraterna är tredje parti med 13,5 procent. Demokratisk vänster får 7,5 procent.


Radikala krav påverkar
Det extrema högerpartiet LAOS är mer eller mindre i upplösning. Även fascisterna i Gyllene gryning backar till 4,5 procent. Det stalinistiska kommunistpartiet ligger långt under sina vanliga siffror med 5,5 procent.

Oavsett valutgången kommer hela Europa för lång tid att påverkas av de radikala krav som nu diskuteras av miljoner greker