Rädslan för maktdelning tar fram bromsklossarna

Politik2005-08-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När de manliga debattörerna som till exempel Jan Guillou, Robert Aschberg och nu senast en obekant tyckare från tankesmedjan Captus (GA vecka 30) i ett antal artiklar fått pösa ur sig sin ilska över allt som andas feminism och jämställdhet, när mediejättarnas trycksvärta letar nya objekt att angripa och när TV-journalisters dolda kameror och lömska korsklippningar fått sin behövliga sommarvila kan det vara på sin plats med en sansad, seriös debatt.
Debattörer som ser sin överordning i samhälle hotad räds inte att angripa feminismen och jämställdhetsperspektivet, rädslan att bli ifråntagna och dela med sig av makt och inflytande är uppenbar. Då kommer bromsklossarna fram. Det vet vi nu.

Feminismens segertåg
Ute i samhällslivet pågår dagligdags ett intensivt arbete bland en mängd aktörer som syftar till att bryta de strukturer som är anledningen till att kvinnor underordnas män, alltifrån köksbordsdiskussioner, aktioner och demonstrationer mot pornografi och kvinnohandel till statliga institutioner som Jämo och genusforskning på flera universitet.
Ja, överallt där insikten finns att det råder ojämlika förhållanden mellan kvinnor och män och där likaså viljan finns att göra något åt detta pågår feminismens offentliga segertåg.
Sjösatta reformer såsom daghemsreformen och föräldraförsäkringen som helt eller delvis kommit till i syfte att angripa kvinnoförtrycket ligger inte inbäddade i någon linda. Det är inga dokusåpor med anonyma huvudrollsinnehavare som driver det arbetet dag ut och dag in.
Men det är hotfullt för vissa.
En kedja är inte starkare än sin svagaste länk, och jämställdhetsfrågorna som regeringen pytsat ut på diverse ämbetsverk är av den anledningen omgärdade av flera svaga länkar.
Kvinnomaktsutredningen som presenterades för ett antal år sedan hade svaret givet; kvinnor som kön lever under ojämlika villkor just för att de är kvinnor. Vi omgärdas av ett utvecklat normsystem vilket inte beror på någon slump eller ekonomiska felräkningar, utan framväxt i ett patriarkaliskt samhälle.

Åström är rätt ute
När Gertrud Åström i måndags presenterade den jämställdhetspolitiska utredningen och där säger att Sverige behöver en Jämställdhetsmyndighet så är hon rätt ute. Aldrig förr har kvinnor varit så medvetna om sin underordning som nu skriver hon i presentationen, insatserna i den tio år gamla jämställdhetspolitiska propositionen har genomförts, men kopplingen till målen och uppföljning och utvärdering har varit bristfälliga.
Normerna för kvinnor och män i arbetslivet är olika trots den demokratiska grundtanken om alla människors lika värde, men alla vet att det inte är så.
Ett jämställt samhälle innebär att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv säger hon vidare. Då är det det som skall debatteras och läggas vikt vid.
Vi har sett nog av debattörer som ser som sin livsuppgift att driva sina jaktspår på feminister och på jämställdheten.