Räkna inte ut republikanerna

Politik2008-01-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går gick nomineringsvalet i delstaten Iowa av stapeln. Och därmed har presidentvalskampanjen dragit igång på allvar. Valet i Iowa brukar anses ge en tidig indikation på vilka kandidater som slutligen nomineras av partiernas respektive konvent, och som därmed kan bli aktuella som USA:s nästa president (en tydligare indikation blir valresultaten under den så kallade supertisdagen den 5:e februari, då 20 delstater går till val samtidigt). En säsong av komplicerade politiska processer har tagit sin början, så komplicerade att även många amerikaner har svårt att hänga med i svängarna. Det hela kulminerar den fjärde november i år, då elektorer utses, som i sin tur väljer en presidentkandidat till landets högsta ämbete.

Trots systemets komplexitet tycks svenska folket redan övertygade om en demokratisk seger i november. Åtminstone får man det intrycket om man tittar på resultaten i nätomröstningarna på kvällstidningarnas hemsidor (som givetvis kan vara mer eller mindre representativa). Svenska kvällstidningsläsare har förresten all anledning att vara övertygade om en demokratisk seger, för journalisterna förmedlar just bilden av att republikanerna inte har en chans. De är uträknade. USA:s nästa president är en svart man eller en vit kvinna. En Obama eller en Clinton. Men hur kan de vara så säkra?

Man drar sig till minnes förra gången det bar av. George W Bushs tid som president var över. I och med krigen i Afghanistan och Irak hade han oåterkalleligt förlorat det amerikanska folkets förtroende. USA:s näste president hette John Kerry. Men så gick det inte. Snopet.
Sanningen är väl att den svenska kvällspressen längtar efter en demokratisk seger. Och att det påverkar journalistiken, bildvalet och bildtexterna. Gårdagens Aftonbladet innehöll fem stora bilder på amerikanska presidentkandidater. Fyra av dem var på demokrater. Under den femte bilden, på den republikanske kandidaten Mick Huckabee skrek rubriken: "Jag vill slå ut Mitt Romneys tänder" (kampen mellan Huckabee och Romney om den republikanska kandidaturen har gått väldigt varm under sista tiden). Att det inte var Huckabee, utan hans kampanjchef, som yttrade de hårda orden saknade uppenbarligen betydelse för bildvalet.
Anekdotiskt - javisst! Men tillräckligt många träd utgör en skog. Och i det här fallet växer träden som vallmo på fälten i Flandern.

Som vanligt i amerikanska val hänger mycket på valdeltagandet. För republikanerna är det avgörande att locka den så kallade kristna högern till valurnorna. Inte fanatikerna, utan den breda skara kristna konservativa som gav George W Bush makten för tre år sedan. De visar allt större missnöje med republikanerna, vars makt vilar på en ansträngd koalition mellan marknadsliberaler och socialkonservativa. Och många kommer sannolikt välja sofflocket i brist på en egen kandidat. Men med ett högt valdeltagande har republikanerna en chans. Det bör ingen utesluta. Även om svenska kvällstidningsjournalister gärna skulle vilja.