Rätt av Olofsson om föräldraledighet

Politik2011-06-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Centerpartiledaren Maud Olofsson må ha meddelat att hon ska avgå - men det betyder inte att hon slutat engagera sig i politiken. I Ekots lördagsintervju gjorde hon ett utspel om att småbarnsföräldrar som flyttar till Sverige borde få kortare föräldraledighet.

"I ett jämställt land som Sverige ska vi hjälpa de kvinnor som kommer hit att snabbt komma ut på arbetsmarknaden, det är så integrationen kommer", förklarade hon.

Okontroversiellt? Knappast. När jämställdhetsminister Nyamko Sabuni gjorde liknande uttalanden för ett år sedan blev hon anklagad för att vilja "sätta åt" invandrarkvinnorna.

Men faktum är att Olofsson och Sabuni har en poäng. Med dagens system ger varje barn under åtta år rätt till 480 dagars föräldrapenning. Grundnivån är omkring 5400 kronor i månaden före skatt.

Den som har barn under åtta år och beviljas uppehållstillstånd i Sverige får alltså samtidigt rätt till omkring ett och ett halvt års ledighet per barn.

Men tanken med föräldraförsäkringen är att det ska vara enklare att kombinera föräldraskap och yrkesliv - inte att uppmuntra vuxna att vara hemma på heltid med sina sexåringar.

I dag är invandrarkvinnor den grupp som står längst ifrån arbetsmarknaden. År 2010 låg sysselsättningsgraden för svenskfödda kvinnor på 75 procent. För utrikes födda män var den 68 procent och för utrikes födda kvinnor endast 57 procent.

Det finns olika anledningar till det - men sannolikt är den generösa föräldraförsäkringen ett av skälen.

Ingen vill att nyanlända somaliska eller irakiska kvinnor ska tvingas lämna ifrån sig sina nyfödda barn. Däremot kan fyra-femåringar tjäna på att få ta del av den svenska förskoleverksamheten - inte minst för språkinlärningens skull. Och föräldrarna, i praktiken mammorna, skulle ha stora fördelar av att snabbare komma i arbete.

Flera varianter av dagens försäkring är tänkbara. Exempelvis kan antalet tilldelade dagar variera beroende på hur gammalt barnet är, eller också kan utbetalningarna villkoras med att de måste påbörjas före en viss ålder. Som väntat välkomnade Sabuni Olofssons utspel:

"Det är en grundläggande jämställdhetsfråga att ge kvinnor ekonomisk självständighet. Det måste gälla även invandrande kvinnor."

Just så är det. Invandrarkvinnors situation på arbetsmarknaden är en viktig jämställdhetsfråga som borde få större uppmärksamhet.

Men Sabunis och Olofssons engagemang grumlas något av att de sitter i en regering som infört vårdnadsbidraget. Det har fått hård kritik av bland andra ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, för att det låser ute kvinnor från arbetsmarknaden.

Så om nu regeringen reformerar föräldraförsäkringen får det gärna ske i kombination med ett slopat vårdnadsbidrag. De som vill vara hemma på heltid med sina sexåringar ska förstås ha den rätten - men det får ske på egen bekostnad.