Rätt turer ger fler resenärer

Politik2006-03-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I början av 1990-talet var jag som ung och ivrig SSU:are med om att sätta ihop ett tio-punktsprogram för en bättre miljö på ön. Kraven var tydliga och konkreta och vi kunde inte förstå varför kommunen inte genomförde alla på en gång. Frustrationen växte.
Alla visste ju att busslinjerna måste vara tätare och bilfri innerstad hade vi då redan tjatat om i 10 års tid. Minst. När skulle kommunen förstå oss?
Vissa av kraven var mer visionära än andra. Som att Gotland år 2010 skulle vara självförsörjande på energi. Där är vi ju inte än. Men samtidigt är möjligheterna att bli det större idag än då. Vi krävde också en eko-by för storskaliga experiment med ekologiskt byggande och urinseparerande toaletter. Det känns idag något överspelat.
Men några av kraven var väldigt konkreta och i högsta grad möjliga att verkställa med politiska beslut.
För någon som tror på den lokala demokratin och sättet att steg för steg förbättra samhället är det glädjande att se att Gotlands kommun nu 13-14 år senare har tagit betydande steg i rätt riktning. Flera av de viktigaste kraven är genomförda.
Ett av de viktigaste kraven redan då var en utbyggnad och effektivisering av kollektivtrafiken. Så länge som bilbränsle inte är förnyelsebart kommer en väl fungerande och välanvänd kollektivtrafik att vara avgörande för att få ner utsläppen av koldioxid. Det var därför otroligt glädjande att se den utbyggnad av kollektivtrafiken som den sittande majoriteten i Gotlands kommun nu äntligen lyckats få till stånd.
Bra och täta turer till Gotlands alla hörn och låga priser som folk har råd att betala är en förutsättning för att satsningen på kollektivstraffiken ska lyckas.
Men sedan måste den ju användas också. Visst skulle det vara trevligt att ha kvar tåget, men när ingen vill åka med det är det ju ingen vits. Samma sak gäller med bussarna. Gotlands tidningar kunde igår rapportera att man redan nu kan se en viss uppgång i bussanvändandet efter den stora förbättringen av turtätheten som infördes för en månad sedan.
Hur mycket av detta som beror direkt på utbyggnanden av kollektivtrafiken är kanske lite tidigt att utvärdera, efter bara en månad. Men det ser onekligen bra ut.
Det är naturligtvis inte så att vi som var aktiva i SSU-Gotland för tolv år sedan kan ta åt oss hela äran för framstegen inom den gotländska miljöpolitiken, bara för att vi då formulerade ett program.
Inte bara i alla fall.
Men ju fler som väljera att driva miljöfrågorna och använda de miljövänliga alternativen, desto lättare är det för nämnder och kommunstyrelser att vid budgetsammanträden prioritera och motivera satsningar för en bättre miljö.