Rättssäkerhet är ett måste
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I kvällstidningarnas värld är däremot allt svart eller vitt och det är bra på att skrämma upp oss. Kvällstidningarna frossar gärna i olyckor som drabbat människor. Och försöker få oss att tro att domstolarna dömer hur som helst och fattar sina beslut helt på sina egna åsikter.
Världen är inte svart och vit. Det finns fördelar och det finns nackdelar, i vissa fall går det inte att lita på rättsväsendet och i andra går det. Rättssystemet måste vara tydligt, det måste finnas en trygghet både för den som anklagas och för den som anklagar. Det måste finnas rättsäkerhet. Domstolarna måste ha tydliga lagar och förordningar att döma utifrån.
Jag blir precis som alla andra upprörd över att ingen kunde fällas för dödsmisshandeln på Marcus Gabrielsen. Och jag blir riktigt förbannad över att skadeståndet till flickan som såg sin mamma bli mördad och sedan våldtogs av mördaren sänks. I fallet när det gällde Gabrielsen räckte tydligen inte bevisen och vittnen ändrade berättelser. Jag vet inte hur det var och kan inte bedöma vilka som är skyldiga och vilka som är oskyldiga, men jag kan vara kritisk till att vittnen inte får bättre stöd. Och jag kan vara kritisk till att inte det inte går att döma om man inte vet vem som slog det sista slaget. Jag blir arg när man frågor om våldtäktsoffers tidigare sexuella erfarenheter och klädsel.
Rättssamhällets regler är politiskt beslutade, det är politiken som styr vilka lagar som ska finnas och hur vi ska se till att de hålls, men det är domstolarnas roll att utdöma straff, fria eller fälla utifrån bevis och berättelser. Lagarna är ett resultat av det samhälle som vi lever i. Därför måste vi se till vi har kompetena människor som tolkar lagarna, personer som inte dömer efter sina egna fördomar eller åskter.
Vi måste också politiskt bestämma vilka lagar vi vill ha. Lag och ordning var tidigare högerns hjärtefrågor, nu pratar de om annat. Det behövs en tydlig diskussion om rättssystemet, vad är det som är fel, vad ska vi förbättra och på vilket sätt? Sexualbrottslagstiftning är ett exempel på att det går att förändra lagar, lagen är inte tillräcklig - den måste skärpas ytterligare, men den är i alla fall bättre nu än före 1 april.
En diskussion om lagar och rättssamhället måste utgå från rättsäkerheten. Människor måste dömas utifrån bevis och vittnen - inte utifrån vad vi tycker eller känner just då.