Gäller de svenska lagarna även för romer? Under de senaste åren har medierna gång på gång rapporterat om olika fall av diskriminering.
Gatumusicerande romer från EU-länder som Rumänien har avvisats av polisen med hänvisning till att de sysslat med dagdriveri och tiggeri - trots att den fria rörligheten i EU borde ha gett dem rätten att stanna.
Asylsökande romer från Kosovo och Serbien har avvisats efter kort tid i Sverige eftersom Migrationsverket betraktat deras ansökningar som "uppenbart ogrundade" - trots att romer i dessa länder ofta lever i extrem fattigdom och misär.
I Amnestys senaste årsrapport, som kom i fredags, riktas skarp kritik mot Sveriges agerande.
Frågan är vad regeringen kan göra för att motverka den utbredda antiziganismen. Maria Leissner, som tidigare varit ordförande för Delegationen för romska frågor, vill inrätta en sanningskommission för att reda ut vilka övergrepp staten har utsatt romer för.
Det skulle förstås inte lösa samtliga problem kring romernas utanförskap i Europa. Men det skulle kunna skapa en känsla av upprättelse i den romska gruppen - och öka kunskapen och medvetenheten kring förtrycket av romer. I dagsläget verkar det ju, sorgligt nog, som om polisen och Migrationsverket behöver påminnas om att även romer har rätt behandlas enligt svensk lag.