Rättsväsendet under e-kritik

Politik2011-10-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringarna under de senaste 15 åren har haft som målsättning att upprätta en helt elektronisk informationsförsörjning för myndigheterna inom rättsväsendet. I fredags presenterade Riksrevisionen en granskning av processen.

Redan i motiven till granskningen slås det fast att arbetet har gått minst sagt trögt och att få resultat har uppnåtts. Ineffektivitet och dålig styrning har dock inte hindrat processen från att hela tiden kosta mer och mer pengar. Projektet beräknas ha en kostnadspuckel i år som motsvarar 2,26 miljarder kronor. Polisen är den myndighet som bär upp merparten av utgifterna.

Ett stort problem är en mångfald av utdaterade och ineffektiva system som måste avvecklas för att utvecklingen ska gå framåt och för att få ner kostnaderna. Kritik riktas också mot regeringen som sägs sakna en långsiktig planering för projektet.

Det är anmärkningsvärt hur ett så viktigt och dyrt projekt inte hanterats bättre från regeringens sida. Att garantera rättsäkerheten i samhället är en av statens främsta uppgifter. Informationsflödet mellan de olika rättsvårdande myndigheterna är inte en glamorös del av processen men dess effektivitet är avgörande. Att det inte har kunnat elektoniseras efter 15 års aktivt arbete är pinsamt.

Arbetet kännetecknas i stället av osäkerhet kring den långsiktiga planeringen, problem med kompetensförsörjningen och undermåliga ekonomiska underlag. Vidare är behovs- och riskanalyserna föremål för kraftig kritik och förseningar är så frekvent förekommande att de närmast förefaller ofrånkomliga.

Riksrevisionen lyfter dock fram ett par positiva inslag i rapporten. Arbetet bedrivs inom ramen för Rådet för rättsväsendets informationsförsörjning (RIF). Regeringen och myndigheterna har de senaste åren intensifierat arbetet och regeringen har dessutom avsatt särskilda medel för detta ändamål för åren 2010-2012. Sedan Justitiedepartementet övertog ordförandeskapet i RIF har trycket också ökat på myndigheterna att arbeta mer fokuserat med just it-frågorna.

Det är glädjande att regeringens mer direkta engagemang faktiskt bidrar till processen, men mer behöver fortfarande göras. Det har fortfarande inte gjorts en samlad analys över lagstiftningen kring myndigheternas register för projektets senare etapper. Det kan medföra att projektet drar ut ytterligare på tiden vilket medför ytterligare kostnadsökningar.

Syftet med projektet är synnerligen gott. Utförandet är dock under all kritik. Regeringen borde vinnlägga sig om att försäkra att arbetet kan genomföras under nuvarande mandatperiod. 18 år borde vara fullt tillräckligt för att datorisera informationsflödet i rättsväsendet.