I år finns anledning att på Förintelsens minnesdag den 27 januari särskilt uppmärksamma Raul Wallenberg. Han föddes den 4 augusti 1912 och gick ett okänt öde till mötes i januari 1945.
Mellan juli 1944 och januari 1945 ledde Wallenberg en framgångsrik räddningsaktion av judar från Ungern inom ramen för den svenska legationen i Budapest. Skyddspass och andra identitetsdokument utfärdades och därmed räddades tiotusentals ungerska judar undan Förintelsen.
Mod och uppfinningsrikedom
Här spelade Wallenbergs person en avgörande roll, med mod, organisationsförmåga, uppfinningsrikedom och fräckhet. När han påbörjade sin räddningsaktion hade nazisterna redan skickat 435 000 judar till koncentrationslägret Auschwitz.
Men sovjetiska styrkor arresterade Wallenberg den 17 januari 1945 och han fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva. Oändligt många försök har gjorts för att bringa klarhet i hans öde. Det sannolika är nog att han avrättades (skott i bakhuvudet), men att det glömdes. Slukades i historiens mörka hål. Svensk diplomati var kraftlös och undfallande då, likväl som nu för de fängslade svenskarna - författaren Dawit Isaak (Somalia) och journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson (Etiopien).
Hundraårsminnet uppmärksammas stort under året i Sverige och i världen. Samordnare för minnesåret är sommarfåröbon Olle Wästberg. Utställningar, film, föredrag och seminarier, plus ett frimärke. En ceremoni genomförs idag på Raul Wallenbergs torg i Stockholm i närvaro av FN:s förre generalsekreterare Kofi Anan (ingift i familjen).
Möta våld och rasism
Wallenberg hade en lidelse för människors lika rättigheter. Wallenberg visade också ett civilkurage som manar till efterföljd i vår tid med otäcka strömningar i samhället mot invandrare och muslimer.
Olle Wästberg menar att det är angeläget att synliggöra behovet av tolerans för utsatta grupper av alla slag. Att varje individ har ett eget ansvar att ställa upp för andra människor.
Raul Wallenberg visade så tydligt att en enskild människa kan göra skillnad. Han utgör därmed en förebild både i Sverige och internationellt. En förebild för att möta våld och rasism som finns i vårt land och i Europa, trots det som hände under nazitiden. Trots att det nu finns ett EU som sägs vara en garant för fred och borde då också vara en garant för medmänsklighet och generositet mot flyktingar och andra religioner.
Och trots att världen är globaliserad, vilket rimligen borde leda till förståelse och nyfikenhet för olikheter på jordklotet. Varför skulle människor annars turista så flitigt, om inte för att upptäcka och uppleva något annat än det de har hemmavid.
Förintelsens minnesdag är en dag för att minnas och dra lärdom.