Reaktion följde märkligt manus
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I fredags skrev GA om Högskoleverkets kritik mot två filmutbildningar vid Högskolan på Gotland - Manus och konceptutveckling för film samt Filmiskt gestaltning, 3D-grafik och animation. Det skall sägas att verket riktade kritik även mot utbildningar i Linköping och Lund. Men kritiken känns naturligtvis tyngre för en liten högskola än för ett stort universitet, speciellt som den drabbar profilerade utbildningar.
Rektor Leif Borgert både lovar att man skall ta till sig kritiken, samtidigt som han ifrågasätter åtminstone delar av den. Han uttryckte sig i liknande ordalag i Östnytt på torsdagkvällen. Om de kritiserade utbildningarna sade han att: "De känner inte igen sig i den här kritiken." Han karakteriserade också de kritiserade utbildningarna som "modernare alternativ i den nya mediavärlden". Men samtidigt lovade han att högskolan skall ta vara på kritiken och rekommendationerna från Högskoleverket.
Jag förstår inte riktigt. Är utbildningen egentligen bättre än alternativa utbildningar på andra högskoleorter, men man skall reformera dem i enlighet med felaktig kritik? Har jag fattat rätt? Eller behöver jag gå den kritiserade manusutbildningen?
Men det är klart. Även om Leif Borgert anser att kritiken är felaktig så måste han ta hänsyn till den. Annars förlorar högskolan examensrätten. Och det får naturligtvis inte hända.
Men Högskoleverkets kritik är också alltför grundläggande och alltför radikal för att kunna viftas undan som en missuppfattning.
Avsnittet om Högskolan på Gotland i Högskoleverkets granskning har för övrigt författats av en person med humor. Vad sägs om följande smakprov:
"Att som arbetsprov, tillika pedagogisk metod, endast använda en idé, som sedan dekonstrueras och rekonstrueras under utbildningen, är en besynnerlig och pedagogiskt tveksam idé som bör bli föremål för dekonstruktion och kanske inte rekonstruktion."