Rederiet som broms

Politik2013-11-12 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Trots ett intensivt tålmodigt arbete från Region Gotland och Åke Svensson (S), så verkar Destination Gotlands ovilja att släppa in en konkurrerande färjelinje stoppa Gotlandsbåtens möjligheter till kajplats i Visby hamn.

Med stöd av en politiskt enig regionstyrelse har Åke Svensson förhandlat och kämpat för att hitta en lösning, men Destination Gotland sätter sina särintressen före Gotlands intressen. Destination Gotland vill inte ha någon konkurrent. Därför stoppar de möjligheterna till att samsas om de kajplatser som finns och därmed stoppar de möjligheterna för öns besöksnäring och arbetsliv att utvecklas positivt.

Det vapen Destination Gotland har är avtalet med Trafikverket, som ger dem bestämmanderätten över kajplatserna fem och sex. Region Gotland kan inte tvinga Destination Gotland till samverkan. Det innebär att Region Gotland, som äger hamnen, inte kan se till att hamnen utnyttjas maximalt och bäst, utan det förutsätter i nuläget samverkan med Destination Gotland.

Det framstår tydligt hur ihålig Destination Gotlands position är, när de kan tänka sig att hjälpa till med kajplats fem eller sex under Almedalsveckan, när trafiken är som intensivast. Men inte resten av säsongen. Destination Gotland använder sin makt att värna monopolet för att säkra sina vinster. Och därmed bromsar de utvecklingsmöjligheterna för öns besöksnäring och övrigt näringsliv.

När Destination Gotland så tydligt vägrar samverka kunde Region Gotland bara komma med ett erbjudande till Gotlandsbåten. Detta erbjudande innebär kostnader för Gotlandsbåten som de sannolikt inte kan ta. Det betyder med stor sannolikhet att det inte blir någon trafik för Gotlandsbåten nästa år. Och framtiden är osäker. I så fall har Destination Gotland effektivt lyckats stoppa en konkurrent och Gotlands besöksnäring kan inte hoppas på lägre färjepriser.

För Gotlands utveckling är det mycket olyckligt att Gotlandbåten sannolikt inte kommer igång. Den trafiken hade blivit en stimulerande injektion, som påverkat biljettpriserna på de båda rederiernas resor. Den konkurrens som Destination Gotland sade sig hylla har man effektivt stoppat med sin ovilja att samsas om de kajplatser som finns i Region Gotlands hamn i Visby.

Det som nu hänt måste sätta spår, när det nya färjeavtalet ska utformas. Region Gotland måste ha makt över sin egen hamn, så den kan utnyttjas maximalt till nytta för regionens ekonomi, besöknäringen, de viktiga sjötransporterna och öns utvecklingsmöjligheter.