Reflektioner om vinster och välfärd

Politik2012-07-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Höjd moms och sänkta löner för att bekämpa en mördande recession? Efter krav från Eurozonen... Samtidigt ska den privata sektorn dra ner på sin skuldsättning efter bostadsbubblan. Heja Spanien!

Om det funkar (vem tror det?), borde väl Eurozonens beslutsfattare få nästa nobelpris i ekonomi!? (Ekonomiprofessorn Paul Krugman, liksom Joseph Stiglitz - båda nobelpristagare i ekonomi - har stenhårt kritiserat den här depressionslinjen!)

Minns ni Stig Orustfjord, vindflöjelkänslig chefsperson på Försäkringskassan som gjorde ett sent men vältajmat inhopp i valrörelsen 2010 för att rädda alliansen i sjukförsäkringsfrågan i valrörelsens sista skälvande slutspurt?


Privatiseringslobbyist
Han fick trots detta inte efterträda Adriana Lender som generaldirektör för Försäkringskassan, så nu återfinns han på Svenskt Näringsliv istället. Som lobbyist för privatiserande med av skattebetalarna gemensamt betalda välfärdstjänster.

Läste och hörde ni förresten vad liberalen Göran Rosenberg sa i en radiokrönika om vinster i välfärdstjänster, om detta med plikt och vissa grundläggande måsten som bara ska fungera oavsett om det råkar vara lönsamt eller ej? "Vinster kommer och går, men förpliktelsen består".

Med de orden avslutade journalisten Göran Rosenberg nyligen sin radiokrönika i God Morgon Världen.

Redan i boken "Plikten, profiten och konsten att vara människa" diskuterade Rosenberg skillnaden mellan att utföra en handling utifrån en inneboende känsla av plikt och ömsesidiga beroenden och att utföra samma handling utifrån ett kundtänk och vinstintresse.


Vinstmaximering som styr
Boken utkom 2004, alltså flera år innan vinster i välfärden hamnade i den politiska tryckkokaren i vårt land.

Rosenberg, en klassisk liberal, var därvidlag tidigt ute när han pekade på det problematiska med att överlåta utbildning av våra unga och vård av våra gamla till vinstmaximerande företag och koncerner.

Han kan därför inte anklagas för att ta rygg på rådande opinionsvindar när han i sin radiokrönika skärper tonen mot makthavare - läs: moderater, men tyvärr också en del socialdemokrater, som inte vill eller vågar dra nödvändiga slutsatser efter "den mest radikala privatiseringen av offentligfinansierad välfärd i hela västvärlden".

Hans argument är väl kända och behöver egentligen inte upprepas. Göran Rosenberg har emellertid ett litet speciellt bidrag till debatten och det är hans djupa syn på välfärd som mer än bara serviceinrättningar.


Välfärden är en förpliktelse
Genom välfärden upprätthålls en överenskommelse om att vi genom livets faser tar hand om varandra. Lastbilar slutar man producera samma dag som ingen längre efterfrågar dem, men välfärden är en förpliktelse.

Göran Rosenberg: "Vi vårdar inte sjuka och tar inte hand om våra gamla för att det lönar sig, utan för att vi måste".

Så enkelt och grundläggande viktigt är det. Det är också just därför som vinstuttag i skattefinansierade, privatiserade välfärdstjänster är och förblir så problematiskt och i grunden grundläggande konfliktfyllt i tjänster som vård, skola och omsorg.

Verksamheter som bara måste finnas där oavsett grad av eventuell lönsamhet.