Reformera utnämningsmakten

Politik2006-11-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringens hantering av höjdare inom statsförvaltningen som hamnat i blåsväder har blivit en aktuell fråga nu i dagarna. Framtiden för Göran Perssons tsunamimärkta före detta statssekreterare Lars Danielsson är under utredning. Till det kommer nu fallet med den mutdömda landshövdingen i Jämtland, Maggi Mikaelsson. Domen har sin upprinnelse i en älgjakt i skogsbolagets SCA:s regi. Att som landshövding bli bjuden på den är en muta, även om brottet är av "icke alltför allvarlig art", konstaterar rätten.
På onsdagen betonade statsminister Fredrik Reinfeldt att övervägandena om Lars Danielsson handlar om vilka arbetsuppgifter han kan ha nu när han återträtt till tjänst på UD och söker ambassadörsjobb. Det är en moderering av vad utrikesminister Carl Bildt sa i Ekots lördagsintervju. Då hette det att frågan om Lars Danielsson över huvud taget kan vara kvar som UD-anställd stod på Bildts åtgärdslista.
Vad som händer med Maggi Mikaelssons förordnande som landshövding är också det osäkert, meddelade kommunminister Mats Odell på onsdagen. Hon tar tjänstledigt och kommer att överklaga tingsrättens dom. Under tiden får hon andra arbetsuppgifter i regeringskansliet.
De här exemplen tydliggör två saker. För det första att det är svårt att finna några exakta kriterier för vad som gör topptjänstemän olämpliga för tunga befattningar i statsförvaltningen. För det andra att det är betydligt enklare att överväga att inte ge någon ett nytt förordnande än att upphäva dem som redan getts.

Löften i klarttext
Det sätter fokus på regeringens utnämningspolitik. Förtjänst och skicklighet och inget annat ska fälla avgörandet när regeringen utser topptjänstemän som till exempel generaldirektörer, ambassadörer och landshövdingar. Det lovade den borgerliga alliansen i valrörelsen och det slog statsminister Fredrik Reinfeldt tydligt fast i regeringsförklaringen. Så mycket till nytänkande syntes dock inte till när regeringen raskt utnämnde moderaten Per Unckel till landshövding i Stockholm och partikollegan Carl Cederschiöld till trafikutredare för Stockholm. Samma partibok och slutna utnämningsförfarande som alliansen kritiserat socialdemokraterna för att använda sig av gjorde nu regeringen själv bruk av.
I en interpellationsdebatt i riksdagen i tisdags försvarade Mats Odell regeringens agerande och lovade samtidigt reformer. Ärendet håller som bäst på att beredas. Hur lång tid det kommer att ta är dock osäkert och under tiden kommer många förordnanden inom statsförvaltningen att löpa ut. "Under de nio första månaderna efter valet ska således en ny regering utnämna minst 14 generaldirektörer" skrev i mars alliansens arbetsgrupp som granskade utnämningsmakten.
En ny utnämningspolitik som endast utgår från förtjänst och skicklighet och som präglas av en öppen och tydlig process brådskar alltså. Dels för att statsförvaltningen ska vara så professionell och effektiv som det bara är möjligt, dels för att fallen Lars Danielsson och Maggi Mikaelsson visar att en regering alltid måste göra svåra överväganden. Ju mindre partipolitiserade de kan misstänkas vara desto bättre.