Regeringen bryr sig inte om Saab

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Politik2011-08-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inte bara katten som har nio liv. Bilfabriken Saab Automobile har det också. Men alla katter går så småningom hädan. Och just nu pekar det mesta på att samma öde väntar Saab Automobile. Svenska folket ser en utdragen alltmer smärtsam process.

De senaste var att 1 600 anställda tjänstemän inte fick julilönen i tid och ett stort antal leverantörer har inte fått betalt för sina produkter, trots upprepade löften. Det paradoxala kan nu inträffa att tjänstemännens fackliga organisation, Unionen, snart kan tvingas försätta företaget i konkurs. En förutsättning för att den statliga lönegarantin ska kunna falla ut och de anställda kan då få en ersättning.


Stor facklig lojalitet
Vid högtidliga tillfällen brukar alla chefer framhålla att sitt företags viktigaste tillgång är de anställda. För Saab Automobile måste detta vara en underdrift. Närhelst någon facklig representant eller en anställd intervjuats så har de hittills utryckt en orubblig tilltro till sitt företag och till sina Saab-bilar. Trots att lönen uteblir talar de bara positivt om sitt företag.

Några bilar har inte tillverkats sedan april månad. Det krampaktiga hoppet att den ryske bankiren Vladimir Antonov ska lösa de akuta ekonomiska problemen och investera ett antal miljarder verkar nu definitivt ha grusats.

Europeiska Investeringsbanken (EIB) där SAAB Automobile har lån på flera miljarder har redan 2009 beslutat att inte godkänna Antonov som formell delägare.

Regeringen säger sig vänta på ett nytt beslut från EIB och Riksgälden har tidigare godkänt Antonov som delägare i bilfabriken. Virrigt minst sagt.


Allvarlig kritik mot regeringen
Kritiken mot regeringens passivitet och ointresse har under lång tid varit massiv.

Senast i raden är Lars Holmqvist, VD för organisationen Clepa. En organisation som representerar 5 000 europeiska underleverantörer till fordonsindustrin. Det finns således skäl att lyssna när han tar till orda. Det gjorde han vid ett seminarium under årets Almedalsvecka. Clepa anordnar varje år en stor konferensdag för sina företag och olika europeiska politiker bjuds då in. Maud Olofsson har aldrig deltagit.

Flera gånger har Lars Holmqvist de senaste åren förgäves sökt kontakt med näringsdepartementet. Han har flera gånger blivit ombedd att komma och tala till regeringsföreträdare i Tyskland och Frankrike men aldrig av den svenska regeringen.

Har någon hört statsminister Fredrik Reinfeldt eller näringsminister Maud Olofsson uttalat sig positivt om företaget och den berömda Saab-andan? Varför vill de inte besöka Trollhättan, träffa de anställda och förklara vad de gjort för att rädda de tusentals jobb som nu hotas?