Regeringen driver på om skolan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Intervjuer som Barnombudsmannen genomfört visar också att kollektiv bestraffning fortfarande är vanligt i våra skolor: nära hälften av eleverna har drabbats. Oacceptabelt naturligtvis, även om metoden säkert ofta är effektiv. Människor är ansvariga för sina egna handlingar och inte andras. Det är inte bara den svenska skolans värdegrund utan grundprincipen i hela vårt rättssystem. Ja, man skulle kunna bre på ordentligt och påstå att det är en viktig beståndsdel i hela det västerländska civilisationsprojektet. Kollektiv bestraffning i skolorna skapar förvirring kring hur samhället fungerar - eller åtminstone kring hur det borde fungera. Skolan har ett ansvar att uppfostra våra unga i demokratiska värden. Det får inte svikas.
Samtidigt släpper Anita Ferm sin gymnasieutredning till regeringen. Hon går hårt fram men verkar vara uppbackad av skolminister Jan Björklund. Dels handlar det om att ganska kraftigt begränsa utbudet av gymnasieprogram, och därmed elevernas valfrihet. Många program idag är flummiga, tycker Ferm.
Men viss rätt. Gymnasieskolans uppgift är inte att förse ungdomar med utbildningar som motsvarar deras fritidsintressen, utan att erbjuda ett utbud av utbildningar som lägger en grund för fortsatta studier, alternativt en yrkeskarriär. En av friskolereformens mörka sidor är att den öppnar upp för oseriös konkurrens, där olika skolor tävlar med förmåner och roliga linjer (som kanske inte alltid lever upp till samhällets krav). Det har smittat av sig på de kommunala skolorna också.
Dessutom rekommenderar Ferm att kraven höjs för att vara behörig till gymnasiet. Idag räcker det med godkända betyg i tre ämnen - svenska, matematik och engelska - för att få söka till nationella program. Ferm och Björklund menar att detta är en bidragande orsak till de många avhoppen från gymnasieskolan. Ungdomar får helt enkelt tillträde till gymnasieprogram som de inte har några möjligheter att klara av.
Något fler skulle alltså utestängas från gymnasiet, om skolministern får sin vilja igenom. Men inte så många fler, eftersom de flesta som är godkända i matte, engelska och svenska också är godkända i de andra ämnena. Effekten blir snarare att övriga ämnen få förhöjd status, vilket är varför Lärarnas riksförbund stödjer förslaget.
Alla är dock inte lika nöjda, och det lär bli intressant att följa debatten ring Ferms utredning. Oavsett vad man tycker om Jan Björklunds politik: Skolfrågan lever, mycket tack vare honom.