Regeringen fortsätter satsningar på vår äldre

Regeringen fortsätter att satsa på våra äldre och pensionärer.

Regeringen fortsätter att satsa på våra äldre och pensionärer.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2019-09-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Januaripartiernas första gemensamma budget blir tydligare för varje dag som går. De välregisserade ”läckorna” där statsråd eller partiföreträdare av hög rang inför stora medieuppbåd informerar om de olika satsningarna överlappar varandra. I torsdags fick pensionärerna veta att de får sänkt skatt, höjd garantipension och höjda bostadstillägg. För pensionärerna här på Gotland som har en pension över 17 000 kronor per månad innebär det i snitt 143 kronor mer i plånboken varje månad. Detta var ytterligare ett steg för att minska skillnaderna mellan pensionärer och löntagare som den orättvisa pensionärsskatten medfört. Sedan tidigare har de med pensioner som understiger 17 000 kronor i månaden kommit ikapp löntagarnas skattesats. Grundnivån på garantipensionen höjs med 200 kronor per månad och bostadstillägget får en höjning av bostadskostnadstaket från 5 600 kronor till 7 000 kronor för den som är ogift och till 3 500 kronor per månad för den som är gift.

Förutom dessa satsningar på 2,2 miljarder kronor satsar regeringen 950 miljoner kronor på andra insatser för äldre. Det är medel till kommunerna som ska användas till bland annat nya äldreboenden och riktade insatser mot ensamhet bland äldre.

Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelade i ett pressmeddelande att de satsningar på pensionärer som påbörjades förra mandatperioden nu fortsätter. Då sänkte regeringen pensionärsskatten för 1,7 miljoner personer över 65, höjde bostadstillägget med upp till 570 kronor i månaden för 290 000 pensionärer, höjde tandvårdsbidraget, investerade för fler äldreboenden och införde avgiftsfri öppenvård för de över 85 år.

Talesättet att banka huvudet i väggen blev återigen aktuellt när jag läste slutklämmen på Gotlänningens ledartext i går. När källan jag hänvisar till, som är resultaten av ett treårigt forskningsprojekt samordnat av Sociologiska Institutionen vid Lunds universitet och som inkluderade forskare vid nio partnerorganisationer i sju olika länder, beskrivs som ”en hänvisning till ett seminarium under Almedalsveckan” förstår jag att det inte finns intresse för den fakta som projektet fått fram. Att fortsätta debatten blir då lika effektivt som att banka huvudet i väggen.

Vi får väl se vad de så kallade ”effektiviseringarna” får för effekter på den gotländska välfärden. Blir det färre som ska göra mer eller smarta arbetssätt och ny teknik som gör medarbetare övertaliga. Men det är nog inte säkert att ens den fakta man får fram då tas emot med någon form av intresse om de inte stämmer överens med den egna tron.