Regeringen har ansvaret
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det framkom bland annat att det inte finns någon möjlighet till en slutförhandling med den vinnande anbudsgivaren. Det innebär att om det kommer ett tillräckligt billigt anbud på de lågt satta skall-kraven så är det den standarden vi gotlänningar kommer att få leva med i sex år framöver!
Vidare framkom att det inte finns någon koppling med att eventuella vinster av en billigare upphandling skall användas till sänkta priser i Gotlandstrafiken. Nog känns utgången av detta för Gotland så avgörande drama mycket chansartat alltid!
Regeringen ansvarig
Min slutsats av kvällen är given: I princip alla frågor av vikt ramlar tillbaks i regeringens knä. Regeringen är ansvarig för att upphandlingen har en i det närmaste omöjlig inbyggd målkonflikt, att skapa en bra utveckling av trafiken samtidigt som man skall hålla sig inom befintlig budgetram. Det bekräftade generaldirektören Staffan Widlert, om än i inlindade ordalag.
Regeringen ansvarar för den satta prisnivån för både persontrafiken och godstrafiken, och regeringen är ansvarig för den korta avtalsperioden som är direkt kostnadsdrivande, även om man i denna fråga skyller på EU. Rikstrafiken utför endast sitt uppdrag utifrån de förutsättningar som regeringen har gett dem.
Jag tycker att det är dags att sluta skjuta pianisten och rikta kritiken dit den verkligen hör hemma mot regeringen!
Lågprioriterad fråga
Jag hade en interpellationsdebatt under kommunfullmäktiges decembermöte med Jan Lundgren (s) om hot och möjligheter med det liggande upphandlingsunderlaget. Då tog han mycket lätt på mina frågor och svarade med att "vi har mycket goda kontakter med Rikstrafiken så jag känner mig inte orolig över utgången".
Undrar vad dessa ord är värda idag när det visar sig att Rikstrafiken inte kan påverka utgången av upphandlingen utan endast har att följa den liggande utvärderingsmallen? Min känsla är att kommunikationsfrågan verkar av någon outgrundlig anledning vara lågprioriterad av socialdemokraterna på ön, varken Lundgren, Virgin eller Engelhardt var med på mötet. Sonia Landin medverkade men satt tyst i bänken. Och kommunens konsekvensutredning av upphandlingsunderlaget är ännu inte klar trots att uppdrag gavs i november. Varför?
Jyllands-Posten
Alla känner numera till Jyllands-Posten ökända karikatyrer av Muhammed och vilka fasansfulla konsekvenser dessa har lett till i Mellanöstern. Mjölkböndernas dotterbolag Arla, som är registrerat som ett danskt företag, har sett 40 års arbete raseras på fem dagar!
Den köpbojkott som Arla drabbats av kommer troligen att kosta mitt lantbruksföretag i storleksordningen 25 000 kronor. Futtigt i det stora hela givetvis men ändå kännbart personligen. I mina mest själviska stunder så funderar jag på om jag kan skicka en räkning till Jyllands-Postens chefredaktör för uteblivna mjölkintäkter!