Regeringen har fel om lärarna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Därtill kommer att läraryrket har allt för låg status i Sverige. Till stor del på grund av att titeln "lärare" inte längre förknippas med en hög utbildningsnivå.
Men regeringens plan förutsätter att behöriga lärare generellt är mycket bättre - mer pedagogiska och kunniga - än obehöriga. Och det i sin tur förutsätter att lärarutbildningarna håller måttet. Det gör de inte.
Enligt Högskoleverket lever bara drygt 60 procent av lärarutbildningar upp till målsättningarna.
Det vanligaste skälet är att andelen disputerade lärare på lärarhögskolorna är för låg, kontakten med forskarvärlden brister. Ambitionen är att disputerade lärare skall stå för 50 procent av undervisningen. Och även om utvecklingen går åt rätt håll är det bara två av 26 högskolor som når hela vägen fram.
Det är anmärkningsvärt. Regeringens målsättning är på intet sätt orimlig, och borde vara gammal tradition på högskolorna vid det här laget.
Men ännu mer anmärkningsvärt är att vissa av utbildningarna brister också i ämnesundervisningen. Det är ju rimligt att förvänta sig att grundskole- och gymnasielärare sitter på djupare kunskaper än dem de förväntas förmedla till eleverna. Men så ser det faktiskt inte alltid ut idag.
Till saken hör att antagningskraven till lärarutbildningar är relativt låga. Det är inte de med högst betyg från gymnasiet som går vidare till att undervisa gymnasieelever.
Sammantaget är det är inte på något sätt självklart att en samhällskunskapslärare från lärarhögskolan bättre inspirerar sina elever till kunskapstörst och hårt arbete än en magister i statskunskap. Frågan om behöriga lärare verkligen alltid är bättre än obehöriga måste därför rimligen besvaras nekande. Tveklöst är att många elever tvärtom vittnar om motsatsen.
Tio av Sveriges 26 lärarutbildningar varnas nu av Högskoleverket. De har till slutet av april nästa år på sig att vidta åtgärder för att rätta till problemen. Levererar de inte så kan de bli av med examensrätten.
Men frågan är om man inte borde gå hårdare fram. Avskaffa lärarhögskolorna helt och hållet. Låt blivande lärare studera sina ämnen på vanliga universitet och högskolor, och komplettera med kurser i pedagogik. Ge handelshögskolorna examinationsrätt för lärare i ekonomi, de tekniska skolorna examinationsrätt i matematik, och så vidare. Inrätta en masterutbildning för gymnasielärare och kräv åtminstone en magisterexamen av resten.
Gör först det. Så kan vi diskutera förbud mot obehöriga lärare sedan.