Regeringen satsar på skolan

Politik2007-09-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I budgetpropositionen 2008 kan vi se många delar som gotländska elever kommer att få nytta och glädje av framåt. Bland annat handlar det om en Läsa-skriva-räkna-satsning som särskilt är riktad till lågstadiet. Nya mål och nationella prov införs i årskurs 3 och elever som riskerar att inte nå målen ska erbjudas stöd, till exempel i form av speciallärare, extra undervisningstid eller andra insatser. Målen och proven införs 2009, men staten skjuter till pengar redan 2008 och Skolverket fördelar dem.
Kulturrådet får 55 miljoner kronor att fördela som en kulturpeng till elever i högstadieskolor för ökade kulturella inslag i undervisningen om 175 kronor per elev. Här finns goda möjligheter att öka samarbetet med kulturlivet på ön.
"Lärarlyftet" och en ny rektorsutbildning ger skolans personal bättre möjligheter att få fortbildning. Sammantaget avsätts 2,9 miljarder kronor under åren 2007-2010 för att stärka lärarnas kompetens och det beräknas räcka till kvalificerad fortbildning för 30000 lärare. Det blir fler platser på den nya rektorsutbildningen och den ska bli obligatorisk för nya rektorer och införas 2009. Även biträdande rektorer och andra ska kunna gå rektorsutbildningen. Resurserna för rektorsutbildningen fördubblas till 100 miljoner kronor redan 2008.
För att motverka mobbning avsätts medel till att sammanställa, kartlägga och sprida verkningsfulla och forskningsbaserade metoder mot mobbning åren 2007-2010, totalt 40 miljoner kronor
Den framtida strukturen för gymnasiet utreds och regeringen kommer med ett särskilt förslag i början av 2009. Däri ingår till exempel ökade möjligheter att söka kommunalt gymnasium i en annan kommun (frisök), utöver vad som redan beslutats. Dessutom försök med en ny lärlingsutbildning med 4000 platser som startar hösten 2008, och minst hälften av utbildningen ska förläggas till en arbetsplats. Satsningen kostar staten drygt 500 miljoner kronor fram till 2010.
Regeringen återkommer också med ett förslag om nytt betygssystem under våren 2008. Dessutom ska föräldrar och elever kunna få tydligare information om elevernas skolgång. Det tidigare förbudet mot betygsliknande omdömen har tagits bort, och regeringen ska nu förordna så att de individuella utvecklingsplanerna också kan innehålla betygsliknande omdömen. Detta träder i kraft redan 2008.

För att följa upp att skolorna utför sina uppdrag på ett bra sätt, utreder nu regeringen hur en ny, effektivare och bantad myndighetsstruktur ska se ut på skolområdet. Utredningen ska vara klar 1 november 2007 och är tänkt att träda i kraft 1 juli 2008. För detta tillförs 150 nya miljoner kronor per år från 2008. Ett förslag är att utbildningsinspektionen bryts loss från Skolverket och får ett tydligare uppdrag. Varje skola ska inspekteras oftare och ha fokus på måluppfyllelse och kunskapsuppföljning. Just nu pågår Skolverkets inspektion av skolorna Gotland, och resultaten av denna ska sedan användas för att utveckla de gotländska skolorna. Dessa inspektioner är också bra tillskott till de egna utvärderingarna.