EU kommissionen har nyligen släppt en rapport efter en remiss som berör snusexporten. Den sammanfattar de delade meningar som finns inom unionen om exportförbudet på snus bör upphävas eller ej.
I dagsläget vill majoritet av medlemsländerna behålla status quo i frågan och inte göra någonting. I parlamentet finns dessvärre ett litet intresse för frågan.
Problematiken är flerbottnad. Dels är det de dubbla signaler Sverige skickar ut. När det kommer till handel är regeringen positiv men inrikes agerar myndigheter som Folkhälsoinstitutet enligt principen att all tobak är lika dåligt.
Dels är det en handelskonflikt med andra industrier. Läkemedelsindustrin ser snuset som en farlig konkurrent när det kommer till skadereduceringsstrategier. De själva vill att européerna tillfredsställer sitt nikotinbehov med deras produkter istället.
Motståndare till snuset hävdar att snus leder till cancer i munnen, magen eller bukspottskörteln. De undersökningar som säger att snus leder till cancer är ifrågasatt. Motståndarna saknar exempelvis svar på varför svenska män, som i hög grad snusar och i låg grad röker - ligger lägst i den europeiska cancerstatistiken. Andelen av befolkningen som brukar nikotin skiljer sig inte heller från det europeiska snittet. Skillnaden är att europeiska män röker och att svenska män snusar.
När det kommer till lungcancer ligger svenska kvinnor på samma nivå som europeiska - eftersom de båda röker.
Om snus leder till cancer borde det rimligen märkas i cancerstatistiken.
Regeringen behöver ta två första steg för att lösa upp knutarna och möjliggöra en svensk snusexport, båda hittar man här på hemmaplan.
För det första måste statsminister Fredrik Reinfeldt bli tydligare i att förmedla Sveriges linje, snuset har
EU-principen om fri rörlighet på sin sida. Reinfeldt får inte agera passivt och fortsätta hänskjuta frågan till socialminister Göran Hägglund.
För det andra är det aktuellt att regeringen avskaffar det oseriösa och ifrågasatta folkhälsoinstitutet och överlåter folkhälsoarbetet till socialstyrelsen istället. Statens folkhälsoinstitut arbetar med opinionsbildning och lobbyism - när en statlig myndighet bedriver opinionsbildande arbete luktar det öststatsleninism och det får inte ta plats i en modern demokratis myndighetsarbete.
Folkhälsoinstitutet opinionsbildar genom att skicka ut uppgifter man vet inte stämmer för att sedan i efterhand dementera dem.
Under fredagen rapporterades det i radio att snus leder till munhålecancer, något som folkhälsoinstitutet då hävdade var bevisat. Dagen efter publicerar de en dementi på sin hemsida och tar tillbaka dessa uppgifter.
Det här är en del av myndighetens strategi och det är inte första gången taktiken har brukats. En statlig myndighet skall tjäna sitt folk genom att informera inte övertyga.
Fredrik Reinfeldt och den svenska regeringen borde värna om en svensk snusexport med samma kulturella stolthet som Eskil Erlandsson talar om matlandet eller franska politiker berömmer sittt inhemska vin.