Regeringen vill inte inse problemen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förlorar i paradfrågan
Skandaler och personstrider blåser över, men socialdemokraternas problem är större än så. De alliansvänliga opinionsvindarna kan inte tillskrivas blott sådana nesor. Faktum är att socialdemokraterna förlorar trovärdighet i paradfrågan för arbetarrörelsen: jobben. Nyligen visade en Sifoundersökning som SVT:s Rapport beställt att en majoritet av svenskarna tror att en borgerlig regering skulle vara bättre på att skapa jobb. Det är en seger, inte minst för moderaterna och Fredrik Reinfeldt som vill företräda det nya arbetarpartiet, men även för hela alliansen som trummar in budskapet om att de står för arbetslinjen medan regeringen värnar bidragsberoende.
Det ser faktiskt ut som att socialdemokraterna är på väg att förlora problemformuleringsprivilegiet i arbetsmarknadspolitiken. Det är ingen liten sak. De har kunnat gå till val på ett öppet mandat för att fixa till ekonomin och vinna. De har slagit sig för bröstet för att ha halverat arbetslösheten. Någonting som då det begav sig väckte stor munterhet hos socialdemokraterna eftersom moderaten Lars Tobisson hade citerat en amerikansk tidning som menade att fyraprocentmålet var lika trovärdigt som att böckling skall bli hela världens favoritmat. För visst nåddes målet, tillfälligt, men inte utan att trixa med statistiken. Regeringen pratar ju hela tiden om den öppna arbetslösheten. Nu ifrågasätter allt fler måttets relevans. Arbetslösheten ska pressas ner mot 4 procent från dagens 5,5 heter det. Men ungefär 8 procent är öppet arbetslösa eller i aktiva åtgärder. Vad mer är, cirka 1,2 miljoner människor går inte till jobbet en vanlig dag.
Siffror som retar
De här siffrorna retar regeringen, vilket visades tydligt under den särskilda debatt i riksdagen som i onsdags hölls på begäran av centerpartiet. Arbetslivsminister Hans Karlsson menade att det är fel, cyniskt och intellektuellt ohederligt att addera sjukskrivna och förtidspensionärer till de arbetslösa. Påståenden om massarbetslösheten kallade han för en populär myt. Men som moderaten Anders G Högmark sa i debatten, det går att diskutera de exakta procenttalen, men skillnaden är stor mellan om 4-5 procent eller kanske 15-20 procent står utanför arbetsmarknaden.
Temat för debatten i riksdagen var den arbetssökandes plats i arbetsmarknadspolitiken. Centerpartiets Margareta Andersson hävdade att den enskilda människan kommit bort i den. Folkpartiets Tina Acketoft slog an samma ton. Hon menade att den präglades av gammalt planekonomitänkande. Det ligger något i det. Det blir mycket åtgärder och lite jobb, riktiga jobb som gör att fler kan ta steget ut på arbetsmarknaden.
Arbetslivsminister Hans Karlsson försvarade arbetsmarknadspolitiken. Han förklarade sig vara stolt över den, stolt men inte nöjd. Det börjar bli allt mer tveksamt om regeringen kan komma undan med det så länge till.