Regionen Gotland

Politik2007-08-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunen ska yttra sig om Regionkommitténs förslag. Det kommer med största sannolikhet bli ett över partigränserna helt enigt yttrande. Och det kommer att landa i att Gotland ska fortsätta som nu, att vara en region. För faktum är att sedan 1998 fungerar Gotland, som de regionkommuner, som Regionkommittén föreslår.
Gotlands kommun har redan idag ansvar inte bara för de vanliga uppgifterna som skola, äldreomsorg, vatten, avlopp, kultur och fritid. Kommunen har också ansvaret för sjukvården och den regionalpolitiska utvecklingen. Det som annars ligger på landstingen och länsstyrelsen.
Det självklara är att Gotland kan fortsätter att vara den regionkommun den är idag. Vi har redan samarbetsavtal om sjukvården med Stockholm. Detta kan utvecklas. Det är de folkvalda politikerna, som ansvarar för den regionalpolitiska utvecklingen vad gäller arbetstillfällen och näringsliv. Det var tack vare en stark och handlingskraftig politisk ledning i kommunen, som åtgärderna för att skapa ersättningsjobb för Flextronics och försvaret kom till stånd. Tack vare Jan Lundgrens handlingskraft och Thage G. Petersons skicklighet pressades regeringen att placera drygt 600 statliga ersättningsjobb på Gotland.
Ibland blir det gränsdragningsproblem mellan kommunen och länsstyrelsen. Ibland verkar det som att landshövding och länsstyrelsens personal inte har fattat, att det är kommunen som har det regionalpolitiska utvecklingsansvaret. Jag har förvånats över hur länsstyrelsen slösar tid, kraft och pengar på vänortsprojekt med superdiktaturen Vitryssland. Det är kommunen och inte länsstyrelsen, som ska besluta om vilka internationella vänorter Gotland ska ha.
För Gotlands fortsatta utveckling finns det litet värde i att ha en egen landshövding. Länsstyrelsens uppgift måste renodlas till att enbart handla om kontroll, i sin roll som statens förlängda arm. När snart arbetsförmedlingens uppgifter samlats i en egen myndighet, fri från länsstyrelsen, kan kommunen samverka och ta ett lokalt ansvar för delar av arbetsmarknadspolitiken.
Det är också viktigt att staten tar hela det ekonomiska ansvaret för färjetrafiken. Det ingår i statens ansvar för infrastrukturen och får inte belasta regionkommunen ekonomiskt.
Det vore mycket bra om det kunde bli total partipolitisk enighet om kommunens yttrande. Och att det mynnar ut i att Gotland ska fortsätta som den regionkommun den redan är. Gotlands folkvalda har under snart tio år visat att de mycket bra hanterar det regionalpolitiska utvecklingsansvaret. Även under de hårdaste påfrestningarna på öns arbetsmarknad. Demokratiskt är det viktigt att de politiskt valda styr och tar ansvaret för öns utveckling inom kommun, sjukvård, arbetsmarknad och näringsliv. Det sker bäst i Regionen Gotland!