Reglera i stället för att agera
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu knorrar Lotteriinspektionen över att utländska spelbolag försöker ta marknadsandelar med annonsering i svenska tidningar trots att det är olagligt att låta publicera sådana. Att det förhåller sig så beror på att vilka bolag som helst inte får verka på spelmarknaden. Aktörerna är få, närmare bestämt staten, hästsporten (ATG) och folkrörelserna, bland annat socialdemokraternas A-lotteri. Det privata näringslivet göre sig icke besvär.
Motiveringen till den hårda regleringen är dels att hålla oseriösa aktörer borta från marknaden, dels att skydda människor från spelandets negativa ekonomiska och sociala effekter. Alla inser väl värdet av att inte hamna i bedragares eller ockrares nät, men man kan verkligen undra vad det har med förbud av privat vinstintresse att göra. Dessutom kan man verkligen fundera över hur väl det senare motivet stämmer överens med all braskande statlig spelreklam och alla nya spelformer som introduceras, inte minst kasinon och nätpoker.
Det finns invändningar
Naturligtvis finns det ett försvar även för det. Vinsterna från spelomsättningen, som kan räknas i tiotals miljarder kronor, ska gå till allmänna eller allmännyttiga ändamål, till exempel statsbudgeten och ungdomsidrotten. Men det för med sig den något originella fördelningspolitiska effekten att socialt utsatta ungdomar som spelar mycket finansierar lyckligare lottade ungdomars fritidsintressen. Till saken hör även att blott en rännil av statens miljardvinster från spelande används för att bekämpa spelberoende.
Argumentet att spelande är skadligt och att det därför är bäst att staten reglerar marknaden och tar en stor del av kakan är alltså långt ifrån invändningsfritt. Men det finns även en annan problematik i den statliga dominansen på spelmarkanden. Lagar och regler ska inte bara hindra människor från att göra fel saker utan även uppmuntra människor att göra rätt saker. Det kallas för incitament. I dag gör staten genom Svenska Spel reklam överallt om att man kan bli rik genom att spela, samtidigt som skatter och avgifter gör det svårt att bli rik på arbete. Vad skapar det för incitament? Inte för inte är det ett vanligt skämt att det enda sättet att bli rik i Sverige är att vinna på lotto.
Alla blir rikare
Tänk om människor drömde om att bli rika på att vara entreprenörer istället för att ta risker på spelmarknaden. Då skulle samhället bli rikare. För till skillnad från logiken på spelplanerna krävs det inga förlorare för att bli vinnare i en marknadsekonomi. Tillväxt innebär ju att nya resurser skapas och att alla kan bli rikare samtidigt.
Om staten ägnade sig åt att bara reglera spelmarknaden
istället för att entusiastiskt ge sig in i den och spela rollen som den gode aktören vore mycket vunnet.