Religionskritik utan främlingsfientlighet

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Politik2012-07-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Religionskritik är viktig. Den är nödvändig för att komma nära och bättre uttyda olika religioners verkliga mening och innehåll.

Men det är inte enskilda människors eller gruppers tolkning av religionen som i första hand kritiskt ska granskas, utan själva religionen. För detta krävs stor kunskap såväl om religionen som om dess folks historiska, andliga och kulturella bakgrund.

Det krävs också en förmåga att se betydelsen av dessa bakgrunder och ett väl utvecklat eget andligt tänkande, som kan finnas, men dock inte alltid finns, hos såväl den troende som hos ateisten eller agnostikern.


Risk att fastna i individkritik
Om inte dessa saker är uppfyllda, riskerar religionskritiken att ta fasta på enskilda dogmer eller företeelser istället för att se bakom till deras djupare innebörd.

Religionskritiken riskerar då att fastna i kritik av enskilda människors eller gruppers tolkning av religionen, vilket i sin tur lätt leder till generaliseringar, fördömanden och även främlingsfientlighet.

På ett seminarium i ämnet i Visby den 5/7 framträder hos Lena Andersson tydliga ihåligheter i hennes religionskritik. Lena Andersson visar ett tydligt avståndstagande från dogmer och tolkningar inom kristendomen. Men hon förmår inte att se bakom dessa dogmer och tränga in till religionens verkliga mening och budskap och kommer därför inte heller fram till någon saklig religionskritik.

Om vi överför den argumentationstekniken till islam och judendom, och det gör naturligtvis Lena Andersson också, så kan vi få just denna fördömande syn på andra människor, som så lätt kan utveckla ett främlingsfientligt tänkande.

Istället bör vi sträva efter att med en nyanserad, kunnig och analyserande religionskritik skapa förståelse och ekumenik mellan olika folkgrupper och deras religioner.

Göran Rosenberg visar just på dessa insikter och på ett kunnande, som förmår honom att mana olika trosriktningar till respekt för varandra och pekar samtidigt på de risker som annars uppstår i ett längre perspektiv.

Endast utifrån kunskap, andlighet och förståelse kan religionskritik utvecklas och broar byggas mellan människor och deras religioner.