Återigen blandar David Lindvall (S) ihop korten när det gäller privata bolag inom välfärden. Han skriver till och med att det är ”intellektuellt ohederligt” att jämföra byggbolag som får betalt för en tjänst med vårdföretag som får betalt för en tjänst de utför.
Det som är ohederligt i denna debatt är att vilseleda läsarna som du gör.
Vet du inte att också byggbolagen som utför tjänster för en kommun betalas med våra gemensamma skattepengar?
Allt som en kommun gör betalas till största delen via skattepengar och avgifter därför är det viktigt med en politisk ledning som känner ansvar och ser till kvaliteten i verksamheten och inte i första hand till sin politiska ideologi.
Ta exemplet äldreboendet i Katthammarsvik där regionen investerar i byggnaden med skattepengar och ett privatägt byggbolag bygger. Verksamheten i huset har upphandlats och omsorgstjänsten kommer att utföras av ett privat bolag
Denna lösning ansvarar ni i den rödgröna majoriteten för, men som du kritiserar i din ledare. Majoriteten hade kunnat välja att upphandla även tjänsten att tillhandahålla lokaler - men det gjorde ni inte.
Vi är dock helt överens om att skattepengar genom räntesnurror inte skall hamna på Caymanöarna. Därför har Alliansregeringen i två omgångar skärpt lagen för att förbjuda de skattesnurror som gjort att pengar försvunnit ut ur landet. Skatteflykt med hjälp av ägarbolag i skatteparadis är inte längre tillåtet, vilket du borde veta om du följt med i debatten.
Oavsett driftsform innebär dagens valfrihetssystem att privata såväl som offentliga utförare får ersättning på lika villkor.
Olika driftsformer gör inte välfärden mindre pålitlig, det som behövs är stabila spelregler och villkor som utgår från god kvalitet.
Kommunerna måste ställa kvalitetskrav och ha en stark uppföljning, oavsett vem som driver verksamheten. Ett vinstförbud som de rödgröna partierna vill införa skulle tvinga många att lägga ner. Vinst är en förutsättning för att de företag som finns inom välfärden ska kunna utvecklas.
Utan vinst kan man inte heller bibehålla och utveckla kvaliteten. Valfriheten innebär att kvaliteten blir allt viktigare. Är man inte nöjd kan man välja en annan utförare.
Valfriheten har lett till positiva effekter för kvinnors företagande. Sex av tio företag inom vård och omsorg drivs av kvinnor enligt statistik från Företagarna. Valfrihet och mångfald bland utförare är viktig ur jämställdhetssynpunkt, märkligt att du David Lindvall och Socialdemokraterna helt bortser från det.