Revirpink är ett slöseri
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För Gotsams del så är de lokala företrädarna för myndigheterna mycket positiva och vill fortsätta samarbetet. Men deras myndigheters verksledningar pinkar revir och vill inte satsa på myndighetssamarbete. De vill bygga egna och dyrare rutiner, som inte blir hälften så effektiva som Gotsam. De vill på grund av revirpinkeri slösa med skattebetalarnas pengar.
I hela debatten om Hasselas narkotikasökhundar och den gotländska polisens motvilja att använda dem, så luktar det allt mer åt att det hela handlar om simpelt revirpink, som hindrar en effektiv begränsning av narkotikan på Gotland. Nästan alla utom polisen på Gotland vill att narkotikasökhundarna börjar sitt arbete vid båt och flyg. Det skulle skrämma langarna från att ta knark till Gotland. De flesta har mycket svårt att förstå polisens motstånd mot detta.
Även tre riksdagsledamöter från tre olika partier är mycket frågande kring revirpinket från polisen. I den gotländska radiokanalen Just radio, intervjuades i onsdags moderata riksdagsledamoten Helena Bouveng. Hon tänker fråga folkhälsoministern om Läkemedelsverkets stopp för att använda narkotika i narkotikahundsträningen. Hon tycker det vore mycket bättre med hundar som sniffade runt än att folk får lämna urinprov. Att lämna urinprov är mycket mer påfrestande på den personliga integriteten än om en hund sniffar runt. Riksdagsledamoten Jan Ertsborn (fp), tillika advokat, menar att hundar är ett mycket effektivt vapen mot narkotikan. Han tyckte att revirtänkandet gått för långt inom myndigheterna om de motsätter sig detta. Han efterlyste tydliga signaler från verksledningarna om att hundar ska få användas mycket mera. Både av offentliga och privata operatörer. Han menade att det inte är en lagstiftningsfråga, utan en opinionsbildningsfråga att komma tillrätta med myndigheternas revirpink. Och Gotsams tillskapare riksdagsledamoten Håkan Juholt (s) tyckte det var självklart att polisen ska uppmuntra initiativ som Hasselas narkotikasökhundar och inte sätta krokben för det.
Det är lätt att förstå Håkan Juholts och andras upprördhet över att inte narkotikahundar används effektivt för att stoppa knarket på Gotland. Håkan Juholt menar att det är alla skattefinansierade myndigheters skyldighet att samverka för att nå största möjliga effektivitet i sitt uppdrag. Revirpinkeri från myndigheterna är ett skadligt slöseri med skattepengar och måste beivras. Det är alla myndigheters skyldighet att samverka och uppmuntra initiativ och åtgärder som i detta fall kan minska narkotikan och dess skadeverkningar på Gotland.