Revisionsskandalen luktar unket

Stukat. Riksrevisorernas förtroende hos allmänheten är kört i botten.

Stukat. Riksrevisorernas förtroende hos allmänheten är kört i botten.

Foto: OLA TORKELSSON

Politik2016-07-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På almedalsveckan deltog riksrevisor Margareta Åberg i seminariet ”Fullt förtroende för förvaltningen i staten?”, som arrangerades av Riksrevisionen. Bland annat skulle man tala om att vi i Sverige är ”lite naiva i vår tro att offentlig sektor är förskonad från fiffel och fusk”. Så länge fick svenska folket inte vara naiva, trots allt.

Bara dagar senare avslöjade Dagens Nyheter allvarliga missförhållanden på den myndighet som Margareta Åberg är chef för.

Dokument har delats med obehöriga och flera utomstående har fått påverka Riksrevisionens granskningar. Skandalen på den myndighet som ska stå för oberoende granskning är genomrutten.

I Sverige har vi låg korruption och en effektiv stat. Det är något vi ibland tar för givet. Att vi kan ha förtroende för att myndighetschefers och revisorers opartiskhet och professionalitet (båda två är Riksrevisionens så kallade ”ledord”) är inte av naturen givet. Därför är skandalen på Riksrevisionen ett extra hårt slag, och det kommer skada förtroendet för den svenska statsförvaltningen under en lång tid framöver.

Riksrevisionens uppgift är att granska staten. Att kontrollera att dina och mina skattepengar används riktigt och att myndigheterna sköter sitt uppdrag. En stark och oberoende revision är avgörande för att vi som medborgare ska kunna känna förtroende för staten.

Vad händer när de som ska granska missförhållanden i staten själva gör sig skyldiga till precis det de ska granska?

En av de mest uppseendeväckande avslöjanden som DN gjort handlar om hur riksrevisorn Susanne Ackum lovat bort jobb på myndigheten innan de hunnit lysas ut. De handplockade har sedan fått nästan 6500 kronor mer i snitt i månadslön än andra anställda på myndigheten. Mejlkorrespondens visar också hur arbetsbeskrivningar skrivits om och redigerats för att skräddarsys åt enskilda personer innan en rekrytering har påbörjats. Den här typen av kompisrekryteringar skapar en grogrund för korruption och sneda maktbalanser.

Förra veckan lämnde Susanne Ackum in sin avkedsansökan som riksrevisor. Hur de andra riksrevisorerna resonerar kan vi bara spekulera i - men att döma av Margareta Åbergs uttalanden verkar hon inte ha några planer på att avgå.

Om så är fallet, måste riksdagen och KU sparka riksrevisorerna och tillsätta nya. Annars undergrävs förtroendet för hela staten.

Jag vill med detta också passa på att berätta att jag från och med dagens tidning kommer att vikariera som politisk chefredaktör när Erik Fransson har semester. Jag är uppvuxen på Gotland, och studerar för närvarande statsvetenskap vid Stockholms Universitet. Den här sommaren, som blir min tredje på Gotlands Tidningar, hoppas jag att vi får tillfälle att diskutera optimistiska framtidsvisioner i en värld där mycket just nu verkar mörkt.