Fyra av tio journalister tycker att Miljöpartiet är det bästa svenska riksdagspartiet. Det framkommer av en färsk undersökning från statsvetaren Kent Asp i Göteborg. Asp har studerat mediamakt och journalisters politiska åsikter under 30 år. Han menar att den ojämna representationen är mycket tydlig.
Men spelar det någon roll att 41 procent av journalisterna tycker att Miljöpartiet är det bästa partiet? Nej, tycker en del. Mats Svegfors, VD på Sveriges radio, menar att hans underhuggares politiska åsikter inte påverkar deras yrkesutövning. Frågan är dock om han skulle rycka på axlarna på samma sätt om majoriteten av dem var sverigedemokrater? För det borde rimligtvis vara så att en journalists sätt att rapportera nyheter påverkas av hans eller hennes förförståelse.
Nyhetsrapportering innebär alltid ett urval. Journalisten väljer vilken händelse som är viktig, respektive mindre viktig. Han eller hon väljer ett perspektiv, samt söker upp källor och experter. Vem journalisten är får därför stort inflytande på hur slutprodukten ser ut.
Diskussionen just nu handlar om journalisternas partipolitiska tillhörighet.
Men man kan också titta på andra faktorer som till exempel var journalister bor. Det gjorde en studie av Kerstin Ekberg från 2007. Inte helt oväntat var Södermalm i Stockholm det mest journalisttäta området i Sverige.
Koncentrationen till Stockholm är tydlig. Men även i resten av landet bor journalister i allmänhet i rika stadsdelar i större städer. Kan det möjligtvis vara en bidragande faktor till att många av dem håller på Miljöpartiet?
Tänk om journalister i allmänhet bodde i mindre städer och i små orter på landsbygden. Skulle det inte förändra riksmedias bevakning? Hur hade vargfrågan behandlats i svensk media, om 40 procent av journalisterna varit djurhållare? Hur skulle man ha rapporterat om bensinskatter, om huvuddelen av de anställda på public service inte kunde ta tunnelbanan till jobbet? Och hur skulle det ha rapporterats om vindkraft och kärnkraft, om de som valde nyheter bodde på orter beroende av jobb inom basindustrin?
Vi kan naturligtvis aldrig få veta helt säkert. Men en kvalificerad gissning är att riksmedias rapportering hade sett annorlunda ut om journalisterna inte levde hopträngda i Stockholm. Miljöpartiets politik är inte fullt så lockande för den som bor i hus och behöver ta bilen till jobbet.
Som medborgare, väljare och TV-licensbetalare bör man vara medveten om att public service inte är någonting neutralt, utan att det finns en stark överrepresentation av vissa intressen, medan andra är sämre representerade.