Rikstrafiken vill slippa Gotland

Politik2010-01-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förhoppningsvis kan farhågorna kring gotlandstrafikens framtid lugnas redan på fredag när näringsdepartementet kommer hit tillsammans med Tillväxtverket och Rikstrafiken för att träffa Gotlands kommun.
Mellan klockan 10.00 och 16.00 ska trafiken behandlas utifrån både gods och passagerares förutsättningar och behov.
Det kommer efter dessa timmar inte att finnas minsta tvekan om Gotlands inställning och vad en försämring av dagens trafik skulle betyda för regionen.
Därefter är det politiken som tar vid. Jag hyser viss tillförsikt om att resultatet till slut kommer att bli bra för Gotland.
Däremot är jag mycket orolig över hur mycket skada Rikstrafiken lyckats åstadkomma genom sin undermåliga utredning och den snabba spridningen av densamma.
Vi på Gotland är i det avseendet vana. Vi går i taket varenda gång men nånstans har vi lärt oss att gotlandstrafiken, den ska ifrågasättas så fort det finns tillfälle.

Men övriga landet bryr sig inte lika mycket. En utredning som gjorts av en myndighet har automatiskt stort förtroende. Jag är rädd att alla som inte vet eller har egna erfarenheter, utgår från att rapporten är vedertagen och korrekt. Så som man självklart faktiskt borde kunna göra.
Därför är Rikstrafiken nyckeln.
Det slutliga förslaget måste vara helt fritt från de försämringar som är slutsatsen i liggande rapport. Rikstrafiken har själv sagt att samrådsrapporten inte är ett förslag utan just en rapport som ska diskuteras. Men i sammanfattningen säger att: "Rikstrafikens inriktning (är) att framtidens trafik bör bedrivas i lägre hastigheter". Samt att "Framtidens trafikupplägg bör dessutom innehålla färre antal turer än idag" (mina kursiveringar).

Hela rapportens essens ryms i konstaterandet att "Alla redovisade alternativ ger därmed Gotland förutsättningar att leva och utvecklas, om än i olika hög grad". Detta gällande antal hamnar där enhamnsalternativet till Västervik antas leda till utveckling av Gotland, om än inte i lika hög utsträckning som dagens trafik till Oskarshamn och Nynäshamn.
Rikstrafiken vill helt klart inte hantera gotlandstrafiken och det finns all anledning att låta dem slippa när man ser med vilken kompetens de analyserar och bedömer trafikens betydelse.