Riktigt bra kommunalpolitik

Politik2006-05-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Behöver socialdemokraterna några medlemmar? Det är en obekväm fråga, men man kan lika gärna formulera den så här: Behöver våra politiska partier några medlemmar?
Den kvinna från socialdemokraternas partistyrelse som medverkade i partidistriktets årsmöte menade, att vi måste värva fler medlemmar.
Förra året blev det bara 14 nya på Gotland. Partiet har en plan, och den säger, att Gotland skall skaffa 150 nya partimedlemmar i år.

Vi sattes till grupparbete kring frågan: Varför skall man bli socialdemokrat? Det kom bara ett svar från grupperna: För att få inflytande och kunna påverka. Ingen ställde den enkla följdfrågan: Hur kan man påverka som enskild partimedlem?
Svenskarna i allmänhet har redan tappat tron på det vanliga partiarbetet. De politiska partierna tappar medlemmar i rask takt.
Aktiviteten i partierna sjunker ännu snabbare. Ingen tycks egentligen längre se föreningsverksamhet som något meningsfullt.
Inte ens partiets ledande företrädare dyker upp på föreningsmöten, om de inte ombetts att medverka. Varför skulle då andra gå dit?

Nämndmöten lockar mer
För det är ju inte så att folk saknar åsikter om de politiska frågor som är aktuella i kommunen. Det är intressant att jämföra med de möten som olika nämnder ordnar kring en viss fråga.
Barn- och utbildningsnämnden diskuterar planeringen av skolverksamheten ute i bygderna. Då kommer folk.
Tekniska nämnden har ordnat mycket välbesökta möten kring utbyggnad av vatten och avlopp i ett visst område. Sådana möten är meningsfulla. Folket får veta varför politikerna arbetar åt ett visst håll. Politikerna får idéer från de berörda.
Är vi på väg mot ett annat sätt att föra dialog mellan väljarna och de förtroendevalda? Det senaste exemplet är Dialog hela Visby. En exempellös framgång.
Mer än 800 gotlänningar har deltagit i de seminarier som ordnats om boende, trafikplanering, tillgänglighet, markanvändning och så vidare. Och ännu många fler har tagit del av mediernas rapportering från dessa.

Trötta på svartmålning
Runt 600 personer har kommit med förslag, som lästs av tjänstemännen och som finns med när besluten skall tas.
Alla får förståss inte sina förslag genomförda, men alla har bidragit till en bättre beslutsprocess. Är det så vi vill påverka numera?
Anmärkningsvärt är ändå att så få politiker deltog. Det var tjänstemän som förde fram idéer och tog emot förslag. Som om politikerna bara är intresserade av folkets vilja på valdagen.
Kan det vara så att folk är trötta på partiernas olyckliga vana att svartmåla varandra? Det verkar vara lättare att beskriva de förfärliga konsekvenserna av moderat politik än att låta folk veta vad socialdemokraterna kan och vill genomföra om de får förtroendet.
Nu vet alla att det är svårt att hitta partiskiljande frågor på kommunal nivå. Därför håller sig debattörerna mest till rikspolitiken. Där vårt inflytande ändå är mycket litet. Kanske bidrar det till det låga intresset för partipolitiken.
Att bli socialdemokrat för att få komma med i fullmäktige eller i en nämnd, det är i alla fall en godtagbar anledning. Det är så man kan få inflytande. Men det är ju en möjlighet för ganska få.

Kontakt med sina väljare
Känner de behov av att få kontakt med sina väljare? Som alltså inte kommer på partimöten. Det har kanske redan blivit naturligt för politikerna att besluten tas av små grupper i slutna rum. Bekvämt för dem, men inte alls bra för demokratin.
Dialog hela Visby visade en möjlighet. Där har många gotlänningar hittat en väg in i flera nämnders beslutsfattande.
De tjänstemän som vågade sätta igång en så stor process och som gjort allt arbetet, visst är de värda uppriktig beundran.
Kommunalpolitik när den är som bäst skulle jag vilja säga.