Risk för dråpslag

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Politik2012-10-16 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Helt enigt reagerade fullmäktige starkt mot att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) inte skickat signalen till Trafikverket, att det ska stå 28 knop som lägsta fart i upphandlingsunderlaget för bastrafiken i Gotlandstrafiken.

Trots många och mycket tydliga uppvaktningar har ministern inte skickat signalen till Trafikverket om att 28 knop är avgörande för Gotlands utvecklingsmöjligheter. Och att de föreslagna 22 knopen som ännu står i upphandlingsunderlaget, innebär ett dråpslag mot Gotlands utveckling. Det blir att backa in i framtiden.

Det är uppenbart att den borgerliga regeringen ser det som viktigare att få konkurrens i upphandlingen än att värna Gotlands utvecklingsmöjligheter. Det är tydligt att Moderaterna Gustaf Hoffstedt och Lena Celion inte fått gehör för de gotländska ståndpunkterna hos infrastrukturministern och finansminister.

När regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) fick klart för sig läget, så satte han in en extra punkt på fullmäktige. Han avstod från att åka på Europarådets möte och bevakade istället den för Gotland livsavgörande färjetrafiken. Det är en styrka att fullmäktige i stor enighet kunde ta ett uttalande om vikten av 28 knop.

Ministern borde förstå fartens betydelse, men uppenbarligen har hon ännu inte agerat därefter. Om det beror på ovilja att stödja Gotlands utveckling, irritation över att Gotlandsbolaget tycks ha ensamrätt till trafiken och tjänar grova pengar eller om hon styrs av finansminister Andes Borg är oklart.

En sak är klar, Gustaf Hoffstedt har inget inflytande på regeringen. Hans påverkansmöjligheter tycks vara mycket små. Kommer han att följa den moderata partipiskan i riksdagen och rösta för ett anbudsunderlag med 22 knop, om det kommer upp i riksdagen? Om Moderaterna bidrar till en återgång till långsamma färjor på 22 knop i tio år till 2027, så lär de inte få många röster i kommande val på Gotland.

Låt oss hoppas att alla partier tar sig samman och ser till att Gotland får behålla någon form av snabbfärjor. Sedan spelar det ingen roll vilket rederi som kör snabbfärjorna.