Risken för överkonsumtion klart överdriven

Politik2011-07-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett antal partier på riks- och lokalplanet har pläderat för att man ska tillåta försäljning av lokalproducerat vin hos inhemska odlare. Argumenten emot har genomgående varit att det skulle innebära ett hot mot Systembolagets framtid.

Ja - jag är pinsamt medveten om det politiska läget. Folkpartiet på riksplanet har tyvärr stämt in i förbudskören för att inte stöta sig med den minoritet inom partiet som tillhör gruppen helnykterister. Bland liberalerna i den gotländska alliansen råder en annan mening. Man kan säga att har man någon gång druckit ett vin som växt och tappats norr om Rhendalen så inser man snabbt att risken för överkonsumtion är synnerligen överdriven. Jag har i vart fall aldrig smakat ett inhemskt producerat vin som hållit den klass som skulle motsvara priset. Detsamma gäller en whisky som kallas Gulfmyra, Texacomyra, eller vad det nu var, som säljs på Systembolaget och som placerats i den övre prisklassen. Men som tyvärr har lagrats under så kort tid att den knappast borde få bära beteckningen whisky.

Höga priser garanterar som bekant inte alltid hög kvalitet. Men produkten kan givetvis ändå vara lokalpatriotiskt attraktiv eftersom den produceras i det inre av landskapet Gästrikland. Ryktet låter berätta att medlemmarna i ett av vår stads sällskap vara nära att kräva sin ceremonimästares huvud på ett fat för att han en kväll serverade en lokalt producerad snaps som smakade förfärligt illa. Den visade sig utgöra ett destillat från en grön växt som normalt serveras med rört smör. Måhända inspirerades middagsbröderna i sitt hot av en kommunalpolitiker (S) i det gamla fullmäktige.

Många är vi som sedan 2:a världskrigets slut har passat på att handla goda bordeuauxviner, riesling, eller en calvados direkt hos odlaren i samband med ett studiebesök. Men inte har det på något sätt påverkat våra köpvanor hemma i systembutiken. EU i Bryssel har aldrig opponerat sig, utan med tillfredsställelse puffat för att denna lilla odlarförsäljning har kunnat fortsätta. Och resulterat i en god PR för området med belåtna besökare.

Så om man ger våra gotländska vinodlare samma möjlighet som sina franska och tyska kolleger kommer inte Systembolaget gå i putten. Den försäljningsorganisationen överlever ändå med säkerhet med sitt breda och kvalitativt höga sortiment. Om tillståndet för direktförsäljning begränsas till att enbart gälla det egna sortimentet och med en maximal volymprocent motsvarande starkvin har man kommit en god bit på väg.

Så i stället för att klubba ett totalförbud vore det bättre om tullen får resurser att kunna få stopp på de stora mängder starksprit som rullar in i landet över Öresundsbron. Och som snabbt rinner ut på svarta marknaden och till oseriösa krögare. Ingen kommer att bli alkoholist av en eller annan flaska vin inhandlad vid ett besök hos en ambitiös vinodlare. Ett köp om inte annat för att bevara flaskans etikett som ett minne av besöket i den blå och gröna druvans värld.