Riskerna stora att vi får en ny fastighetsbubbla

Politik2005-12-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alla har vi väl förundrats över den enorma stegring som har skett av fastighetspriser de senaste åren, inte minst då på Gotland. Grundorsaken är givetvis att räntan sjunkit successivt till att nu vara nere på rekordlåga nivåer.
Det som förvånar och oroar är att bankerna numera i många fall tydligen inte räknar med någon amortering för bostadslån, vilket driver upp fastighetspriserna ytterligare. Den gamla grundregeln säger ju att man skall hålla kapitalkostnaden per månad oförändrad, det vill säga. vid låg ränta så ökar man amorteringen i stället. Om man inte räknar med att amortera när det är låg ränta, när skall man då göra det?
Jag undrar hur många familjer som har lurats in i en räntefälla på dessa premisser och som kommer att få svårt att klara sina bostadskostnader när räntehöjningarna så småningom kommer. Bankernas agerande har definitivt hjälpt till att skapa en ny fastighetsbubbla på bostadsmarknaden!

Unika förutsättningar
Miljö- och energifrågorna är en av mina tre hjärtefrågor. De börjar åter inta en central plats i samhällsdebatten efterhand som oljepriset stiger och växthuseffekten tilltar. Bland andra Hampe-institutet på Gotland har skrivit två intressanta artiklar kring ämnet det uthålliga samhället. Jag har i samarbete med Stefan Nypelius gjort fyra politiska insatser under hösten för att skynda på utvecklingen. Dels har vi skrivit motionsunderlag till riksdagen och motioner till kommunfullmäktige om att Gotland borde bli ett försökslän för koldioxidneutral energiförsörjning. Dels har vi krävt en revidering av kommunens Eko-program och nu senast att energisatsningar skall vara ett prioriterat mål i Näringslivsprogrammet.
Gotland har mycket bra förutsättningar att bli självförsörjande med koldioxidneutrala bränslen. Det visar två studier gjorda i ämnet. Det unika är att det finns bra förutsättningar för så många olika alternativa energislag till exempel vindkraft, biogas, biomassa från åker och skog, solenergi, havsvärme, geotermisk värme (djupvärme) och vågkraft. Ett grundförhållande som är en stor resurs i sammanhanget är det faktum att det finns mycket åkermark per innevånare på Gotland, cirka 1,4 hektar per person jämfört mot genomsnittet i Sverige på cirka 0,3 hektar.

David Lega
Jag var och lyssnade och fascinerades av David Lega i torsdags. Sällan har jag hör någon med mera självdistans och humor förklara hur man tänjer sina egna gränser. När han föddes så förklarade läkarna honom helt förlamad, men med en enorm vilja och entusiasm så tränade han sig till att ta OS-guld i simning. Numera är han en mycket uppskattad föreläsare.
David är ett levande bevis på en tes jag har trott på länge: det är viljan, "drivet i en", som till stor del avgör hur det går för en, fysiska förutsättningar och till exempel bakgrund är mindre viktiga.

Tomten
Evelina, vår dotter, har just fyllt sex år. Hon står för mycket av glädjestunderna nu med sina kluriga funderingar och uttryck som barn i den åldern har. För några dagar sedan när vi satt i bilen på vägen hem från förskoleklassen berättade hon att de hade sett en film om Jesusbarnet. Jag hörde på henne att hon inte riktigt fattade sambanden så därför försökte jag att förklara att Jesus var född på julafton och att det är därför vi firar jul. Med stora ögon stirrade hon då på mig och frågade:
- Oj, vet tomten om det här?
Med denna härliga episod vill jag passa på att tillönska alla en God Jul och ett Gott Nytt År.