Riv inte vårt vackra kulturarv

Politik2011-07-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I huvudstaden har pendeln svängt över åt andra hållet. För några decennier sedan demolerades Klarakvarteren, nu vill man knappt renovera den sönderfallande Slussen. Men på många andra håll i landet tycks läxan från de stora rivningarnas tid snabbt ha glömts bort.

Många av våra i dag käraste stadsdelar räddades med nöd och näppe från rivningslystna lokalpolitiker. Stenstaden i Sundsvall står kvar, åtminstone delar av den.

I Göteborg raderades hela kvarter, men här finns också många av de för staden så typiska landshövdingehusen bevarade.

I skånska Landskrona byttes låga 1700-talshus mot 60-talets brungula tegelkåkar. Men vissa av husen räddades och restaurerades. Det gamla fiskeläget Borstahusen restaurerades till populärt bostadsområde.

Sverige är inget museum, inget Skansen i jätteformat. Utveckling innebär ibland att gamla hus lämnar plats för nya, att berg sprängs bort och att skogar fälls. Vi efterfrågar en helt annan bostadsstandard i dag än den vi hade förr, och vi blir allt fler.

Att erkänna behovet av modernisering och utveckling innebär dock inte att vi helt måste avfärda andra behov. Liksom gamla familjefotografier är en länk till det förflutna kan äldre byggnader vara det. De berättar historien om vårt samhälles ursprung och utveckling.

De omfattande rivningarna kring 1900-talets mitt raderade inte bara enskilda byggnader, utan också viktiga byggstenar i berättelsen om Sverige. I efterhand förstod många det, och länge har det nu funnits stort intresse för att bevara och återskapa. Gamla byggmetoder och hantverkskunskaper har återupplivats, för att kunna restaurera på ett historiskt korrekt sätt. Så kan vi om somrarna besöka såväl Hälsinglands praktfulla gårdar som de vackra Skånelängorna på Österlen och de medeltida gränderna i Gamla Stan i Stockholm.

Ja, det har funnits politiska förslag på att jämna Gamla Stan med marken, och bygga nytt och modernt istället. I dag förefaller det närmast otänkbart att någon politiker skulle föreslå det. Men runtom i Sverige rivs nu åter byggnader av stor historisk betydelse. Träbaronernas villor i Petersvik utanför Sundsvall ska demoleras och lämna plats för en stor containerhamn. Det finns visserligen andra möjliga platser att placera hamnen på, men Sundsvallspolitikerna står fast - i utvecklingens namn. Och de är inte ensamma: häromåret revs Stadshotellet i Enköping, en av få byggnader som överlevde förra gången klåfingriga lokalpolitiker var i rivartagen.

När gamla områden väl har försvunnit har vi bara de bleknande fotografierna kvar. Så blir berättelsen om vårt ursprung allt torftigare, ofta utan rimliga skäl. Sverige är stort och glesbefolkat. Vi har plats för både skyskrapor och korsvirkeshus.