Rödgröna prioriterar Visby

I augusti presenterade de lokala företrädarna för De rödgröna sin gemensamma valplattform. Samarbetet håller, till skillnad från i riksdagen. från vänster: Leif Dahlby, Åke Svensson, Brittis Benzler, Stefaan De Maecker, Viveca Bornold och Bodil Rosengren.foto: tommy söderlund/arkiv

I augusti presenterade de lokala företrädarna för De rödgröna sin gemensamma valplattform. Samarbetet håller, till skillnad från i riksdagen. från vänster: Leif Dahlby, Åke Svensson, Brittis Benzler, Stefaan De Maecker, Viveca Bornold och Bodil Rosengren.foto: tommy söderlund/arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-12-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter måndagens kommunfullmäktige är jag riktigt orolig för vad som kommer att hända på Gotland framöver. Det var en mycket svajig ny kommunmajoritet som visade upp sig - långt från den samstämmighet som de tidigare försökt ge sken av. Budgeten för 2011 är en stram och kärv budget som kommer att kräva ett tydligt och kraftfullt ledarskap för att också uppvisa ett bokslut i balans. Klarar kommunstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) att hålla ihop S-MP-V i fyra år?
I budgeten finns en stor samstämmighet MEN det finns också tydliga politiska inriktningar som vi i Centerpartiet INTE är överens med den nya majoriteten om.
De rödgröna vill inte satsa på kollektivtrafik på landsbygden och inte göra lika stora satsningar på hälsoförebyggande arbete som vi i Centerpartiet. De minskar föräldrarnas valfrihet genom att ta bort vårdnadsbidraget och de stänger dörren för utmaningsrätten som gett företag möjlighet att komma med smarta lösningar för driften av offentlig verksamhet.
Efter måndagens fullmäktigedebatt är det mycket tydligt att den nya rödgröna kommunmajoriteten med Åke Svensson (S) i spetsen prioriterar gratisåkande ungdomar i stadstrafiken framför att bygga ut kollektivtrafiken på landsbygden. Centerpartiets förslag innebar att införa halvtimmestrafik på de stora linjerna för att göra det enklare för fler att åka buss.

Med tätare turer i landsbygdstrafiken skulle den bli mer attraktiv och flexiblare och passa fler resenärer, både ungdomar och äldre.
Idag körs många förstärkningsbussar på morgon och eftermiddag som troligen inte skulle behövas på samma sätt om det fanns fler turer att välja på.
Även trafiken på kvällstid behöver utvecklas för att underlätta för boende på landsbygden.
Detta vill inte de rödgröna prioritera utan satsar istället allt på sitt vallöfte om bussiga kortet i Visby, dock utan någon slagkraftig argumentering.
I debatten sa de också att halvtimmestrafik i Visby var för lite för att stadstrafiken skulle anses vara bra men när vi föreslår att halvtimmestrafik ska införas i landsbygdstrafiken avslår de det.
Var finns logiken?
Har de glömt att mer än hälften av gotlänningarna bor utanför Visby?
Vi behöver göra satsningar på förebyggande hälsovård, det visar bland annat uppföljningen i kommunens styrkort som pekar på att antalet barn som lever i socialt och ekonomiskt utsatta familjer ökar. När vi jobbat med frågorna i Centergruppen ser vi att behoven är stora och vi behöver framförallt göra hälsoförebyggande satsningar på barn- och ungdomars hälsa.
Att få in det förebyggande arbetet på ett tydligare sätt inom hälso- och sjukvård är viktigt. Därför vill vi också satsa totalt 2 miljoner för att ge förutsättningar att komma igång med arbetet. Av erfarenhet vet jag ju att det är svårt att ändra ett beslut i kommunfullmäktige och därför ångrar jag djupt att vi med hänsyn till valresultatet jämkade ihop oss med Socialdemokraternas förslag i budgetberedningen.
Det var olyckligt, för pengarna behövs! Många andra partiföreträdare pratade också väl om detta men de rödgröna och Moderaterna ville inte satsa mer pengar. Märklig prioritering!